Πότε θα βγει η Ελλάδα στις αγορές

Πότε θα βγει η Ελλάδα στις αγορές

Τα νέα δεδομένα και τα μηνύματα που έστειλαν οι θεσμοί

Η επιτυχής ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και η συνέχιση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων θα παίξουν σημαντικό ρόλο προκειμένου η Ελλάδα να μπορέσει να βγει στις αγορές τους επόμενους μήνες. Αυτό είναι το συμπέρασμα από τις χθεσινές επαφές του  επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ,με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Αλέξη Τσίπρα.

«Εάν προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις και το πρόγραμμα εφαρμόζεται κανονικά, τότε μπορεί να συμβεί αργότερα φέτος ή στις αρχές του 2018» δήλωσε ο Ρέγκλινγκ, ο οποίος εξέφρασε επίσης την αισιοδοξία του για την εκταμίευση, στις αρχές Ιουλίου, της δόσης για την Ελλάδα.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ESM στα κλιμάκια των θεσμών, Νικόλα Τζιαμαρόλι, εκτίμησε ότι η έξοδος στις αγορές θα γίνει τον Αύγουστο του 2018, «εάν η Ελλάδα παραμείνει πιστή στο πρόγραμμα θα βγει, όπως συνέβη και με τις άλλες χώρες που ήταν σε προγράμματα».

Την ανάγκη να εφαρμοστούν πλήρως οι μεταρρυθμίσεις που πρόσφατα ψήφισε η κυβέρνηση τόνισε και η  Ντέλια Βελκουλέσκου, μιλώντας στο συνέδριο του Economist.

Η εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εξέφρασε ακόμα την θέση του Ταμείου ότι πρέπει  ολοκληρωθούν σύντομα οι διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους για την εξειδίκευση των μέτρων ελάφρυνσης του δημοσίου χρέους, προσθέτοντας μάλιστα ότι είναι αναγκαίο οι παραδοχές στις οποίες θα στηριχθούν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους να είναι ρεαλιστικές.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στην Τρόικα, Ντέκλαν Κοστέλ χαρακτήρισε «σημαντική για τη βιωσιμότητα του χρέους» την εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης.

Ο κ. Κοστέλο έστειλε έμμεσο μήνυμα προς το ΔΝΤ, καθώς ανέφερε ότι είναι πολύ σημαντικό να εφαρμοστούν τα συμφωνηθέντα από την ελληνική κυβέρνηση, ωστόσο σημείωσε πως είναι επίσης σημαντικό να μην υπάρξουν νέες απαιτήσεις πολιτικής από την κυβέρνηση, πέραν των όσων έχουν συμφωνηθεί.