Βελκουλέσκου: Να τελειώνουμε με τα μέτρα για το χρέος

Βελκουλέσκου: Να τελειώνουμε με τα μέτρα για το χρέος

Την ανάγκη να εφαρμοστούν πλήρως οι μεταρρυθμίσεις που πρόσφατα ψήφισε η κυβέρνηση τονίζει το στέλεχος του ΔΝΤ

Την ανάγκη να ολοκληρωθούν σύντομα οι διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους για την εξειδίκευση των μέτρων ελάφρυνσης του δημοσίου χρέους της Ελλάδας υπογράμμισε η εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντέλια Βελκουλέσκου, μιλώντας στο συνέδριο του Economist.

Η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, τόνισε την ανάγκη να εφαρμοστούν πλήρως οι μεταρρυθμίσεις που πρόσφατα ψήφισε η κυβέρνηση στο συνταξιοδοτικό και στο φορολογικό με τη μείωση του αφορολογήτου. Όπως ανέφερε, στο παρελθόν έχει παρατηρηθεί μία δυστοκία στην προώθηση και υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών που είχαν συμφωνηθεί μεταξύ της κυβέρνησης και των πιστωτών της.

Η κ. Βελκουλέσκου επανέλαβε τη θέση του Ταμείου για μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού στο 1% του ΑΕΠ, προσθέτοντας μάλιστα ότι είναι αναγκαίο οι παραδοχές στις οποίες θα στηριχθούν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους να είναι ρεαλιστικές.

Η ίδια υποστήριξε ότι παρ’ όλη την πρόοδο που έχει συντελεστεί τον τελευταίο χρόνο σε όλα τα μέτωπα, πρέπει να καταβληθούν περαιτέρω προσπάθειες σε ορισμένους τομείς, αναφέροντας ενδεικτικά το μέτωπο των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Σχετικά με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, η κ. Βελκουλέσκου παραδέχθηκε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της Ελλάδας θα ξεπεράσει το 1% μακροχρόνια, αν ληφθεί, μάλιστα, υπόψη το παραγωγικό κενό των τελευταίων ετών. Ωστόσο, όπως σημείωσε, θα πρέπει να συνυπολογιστούν οι επιπτώσεις που θα έχει το δημογραφικό στο μέτωπο της ανάπτυξης.

Αυστηρό μήνυμα από την Κομισιόν

Για μεγάλη πρόοδο στην Ελλάδα έκανε λόγο νωρίτερα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στην Τρόικα, Ντέκλαν Κοστέλο, ο οποίος χαρακτήρισε «σημαντική για τη βιωσιμότητα του χρέους» την εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης.

Ο κ. Κοστέλο έστειλε έμμεσο μήνυμα προς το ΔΝΤ, καθώς ανέφερε ότι είναι πολύ σημαντικό να εφαρμοστούν τα συμφωνηθέντα από την ελληνική κυβέρνηση, ωστόσο σημείωσε πως είναι επίσης σημαντικό να μην υπάρξουν νέες απαιτήσεις πολιτικής από την κυβέρνηση, πέραν των όσων έχουν συμφωνηθεί.

Να μη γίνει πισωγύρισμα

Από το βήμα του συνεδρίου του Economist, ο Ευρωπαίος τεχνοκράτης υποστήριξε ότι «η Ελλάδα βρίσκεται στο τελικό έτος του προγράμματος», σημειώνοντας ότι «η χώρα επέστρεψε ξανά στο σημείο που βρισκόταν το 2014». «Είναι πολύ σημαντικό αυτή η ευκαιρία να μην χαθεί ξανά» πρόσθεσε και κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει την ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων.

Για αυτό και ξεκαθάρισε ότι «δεν πρέπει να βρεθούμε ξανά αντιμέτωποι με επιπλέον αξιώσεις της κυβέρνησης» και υποστήριξε ότι η Αθήνα θα πρέπει «απλώς να εφαρμοστεί ό,τι έχει συμφωνηθεί. Η Ευρώπη είναι εδώ για να βοηθήσει, καθώς έχει εκταμιεύσει 35 δισ. την περίοδο μετά το 2014 και απομένουν ακόμη 20 δισ. προς εκταμίευση».

Χουλιαράκης: Δεν τα περιμέναμε τα νέα μέτρα

«Κανείς δεν περίμενε περαιτέρω μέτρα για το χρέος σ’ αυτή τη φάση» παραδέχθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, από το βήμα του συνεδρίου.

Υποστήριξε επίσης ότι «δεν είχαμε προσδοκίες ότι το Eurogroup θα μπορούσε να ξεκλειδώσει τη συμμετοχή στην ποσοτική χαλάρωση» και εξήγησε ότι «αυτή είναι μία απόφαση, την οποία θα λάβει μόνη της η ΕΚΤ». «To QE είναι κάτι που θέλουμε, αλλά δεν είναι πανάκεια για την επιστροφή στις αγορές» συμπλήρωσε και διαμήνυσε ότι «η επιστροφή στις αγορές θα εξαρτηθεί από τις επιδόσεις μας στις μεταρρυθμίσεις και την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων».