Τι ήθελε να πει ο Ντράγκι για το πρόγραμμα QE και οι αγορές δεν το κατάλαβαν

Τι ήθελε να πει ο Ντράγκι για το πρόγραμμα QE και οι αγορές δεν το κατάλαβαν

Παρερμηνεύτηκαν οι δηλώσεις του επικεφαλής της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό, σύμφωνα με πηγές του περιβάλλοντός του

Για παρερμηνεία των χθεσινών δηλώσεων του Μάριο Ντράγκι, οι οποίες ερμηνεύτηκαν από πολλούς ως προάγγελος της αρχής του τέλους του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, κάνουν λόγο πηγές από το περιβάλλον του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Μεταξύ άλλων, ο Μάριο Ντράγκι ανέφερε χθες, μιλώντας στο φόρουμ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Πορτογαλία, ότι «οι αποπληθωριστικές δυνάμεις έχουν αντικατασταθεί με πληθωριστικές δυνάμεις», μία δήλωση που προκάλεσε αμηχανία στις αγορές και οδήγησε σε απότομη άνοδο των αποδόσεων των ευρωπαϊκών ομολόγων, καθώς ερμηνεύτηκε ως ένδειξη ότι σύντομα η ΕΚΤ θα αρχίσει να περιορίζει τις αγορές ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης που υλοποιεί τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα όμως με τις πηγές του Reuters, ο Ντράγκι ήθελε απλά να θέσει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο ως το νωρίτερο χρονικό σημείο στο οποίο η ΕΚΤ μπορεί να συζητήσει για τη σταδιακή ολοκλήρωση του προγράμματος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι εκείνο το μήνα θα υπάρξει απόφαση. Ο Ντράγκι ήθελε δηλαδή να αναφερθεί στα πρόσφατα ισχυρά οικονομικά στοιχεία και να προετοιμάσει την αγορά για μία ενδεχόμενη απόφαση το ερχόμενο φθινόπωρο για το μέλλον του προγράμματος QE.

Ήθελε επίσης να επισημάνει πως η ΕΚΤ δεν θα χαλαρώσει αυτομάτως την πολιτική της λόγω της επιβράδυνσης του πληθωρισμού, που τον Ιούνιο εκτιμάται στο 1,2% και αναμένεται να παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα και το ερχόμενο έτος. Αντιθέτως, η ΕΚΤ είναι προετοιμασμένη να περιμένει περισσότερο μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος για πληθωρισμό οριακά κάτω από το 2%, ακόμα και μετά από τέσσερα χρόνια αστοχιών ως προς τους στόχους του πληθωρισμού.

«Η αγορά απέτυχε να συλλάβει τις επιφυλάξεις στο λόγο του Ντράγκι», ανέφερε μία από τις πηγές.