Πλήγμα για Τραμπ: Γιατί το ΔΝΤ μειώνει τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ

Πλήγμα για Τραμπ: Γιατί το ΔΝΤ μειώνει τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ

Ενστάσεις για την οικονομική πολιτική της αμερικανικής κυβέρνησης εκφράζει το Ταμείο

Στην αναθεώρηση επί τα χείρω των προβλέψεών του για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας προχώρησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αποσύροντας την υπόθεσή του ότι οι περικοπές φόρων και τα σχέδια δημοσιονομικών δαπανών της κυβέρνησης Τραμπ θα ενίσχυαν την ανάπτυξη.

Σε ανακοίνωσή του μετά από μελέτη των οικονομικών πολιτικών των ΗΠΑ, όπως μεταδίδει το Reuters, το ΔΝΤ αναφέρει ότι το σχέδιο της κυβέρνησης Τραμπ για ανάπτυξη άνω του 3% για παρατεταμένη χρονική περίοδο είναι απίθανο να επιτευχθεί, εν μέρει λόγω του ότι η αγορά εργασίας είναι ήδη κοντά στα επίπεδα πλήρους απασχόλησης.

Τον Απρίλιο το ΔΝΤ είχε προβλέψει ανάπτυξη 2,3% για το 2017 και 2,5% για το 2018, όμως με δεδομένο ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει δώσει λεπτομέρειες για το πώς θα πετύχει τους αναπτυξιακούς στόχους της, το ΔΝΤ μείωσε τις προβλέψεις του στο 2,1%, αποσύροντας τη θετική επίδραση που εκτιμούσε πως θα είχαν οι οικονομικές πολιτικές του Τραμπ.

Σύμφωνα με το Ταμείο, τα πιο πρόσφατα σχέδια της κυβέρνησης Τραμπ για τον προϋπολογισμό θα έφερναν δυσανάλογες περικοπές δαπανών για τα νοικοκυριά με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, προσθέτοντας: «Αυτό θα έμοιαζε αντίθετο προς τους στόχους του προϋπολογισμού για την προώθηση της ασφάλειας και της ευημερίας για όλους τους Αμερικανούς».

Αντίθετα, το ΔΝΤ προτείνει μία φορολογική πολιτική που θα βελτίωνε το λόγο των ομοσπονδιακών εσόδων προς το ΑΕΠ της χώρας, πιο ισορροπημένες περικοπές που ενισχύουν την αποδοτικότητα του κοινωνικού «δικτύου ασφαλείας» και προσπάθειες για τον περιορισμό της αύξησης του κόστους περίθαλψης.