Το παντοπωλείο από την Αίγινα που έφτασε τα 250 καταστήματα σούπερ μάρκετ

Το παντοπωλείο από την Αίγινα που έφτασε τα 250 καταστήματα σούπερ μάρκετ

Από τα 128 εκατ. το 2014 στα 300 εκατ. το 2018

H εταιρεία ξεκίνησε το 1948 από τον Ανδρέα Κρητικό, ο οποίος ίδρυσε το πρώτο του παντοπωλείο στην Αίγινα. Σήμερα, μετά από εβδομήντα χρόνια η ίδια επιχείρηση έχει φτάσει τα 250 καταστήματα με παρουσία σε 18 νομούς της Ελλάδας.

Γράφει ο Γιώργος Λαμπίρης

Η ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός, όπως είναι η επωνυμία της εταιρείας, προερχόμενη από τα αρχικά των τριών αδελφών, Άγγελου, Νεκτάριου και Δημήτρη, πρόσφατα προχώρησε σε μία κίνηση την οποία είχε σχεδιάσει αρκετό καιρό πριν. Ξεκίνησε μερικούς μήνες πριν με την ίδρυση μεμονωμένων καταστημάτων στην Κρήτη, περιφέρεια η οποία εμφάνιζε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον πρόεδρο της αλυσίδας, Άγγελο Κρητικό. Και την περασμένη Παρασκευή ανακοίνωσε την εξαγορά των 92 καταστημάτων της κρητικής αλυσίδας franchise, CRM (Cretan Retail Management) – παντοπωλεία Κρήτης. Το συγκεκριμένο γεγονός δίνει στην εταιρεία σημαντικό εκτόπισμα στο νησί, καθώς πλέον αποκτά σημαντική παρουσία, έχοντας στα χέρια της το 51% των μετοχών της κρητικής αλυσίδας. Κατά το προσεχές χρονικό διάστημα αναμένεται να ολοκληρωθεί και τυπικά η συγχώνευση των δύο εταιρικών σχημάτων καθώς στις 11 Ιουλίου είναι προγραμματισμένη η γενική συνέλευση των μετόχων της CRM, κατά την οποία εκτός από τη μεταβίβαση των μετοχών στην Κρητικός, αναμένεται και η απόφαση για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1 εκατ. ευρώ.

Υπό την ομπρέλα του ΕΛΟΜΑΣ

Η Κρητικός, είναι μέλος του ομίλου αλυσίδων σούπερ μάρκετ, ΕΛΟΜΑΣ, ο οποίος λειτουργεί υπό τη μορφή ομπρέλας με 35 επιχειρήσεις μέλη. Αυτή τη στιγμή με βάση τα οικονομικά μεγέθη που παρουσιάζει η ΑΝΕΔΗΚ, αποτελεί την κυρίαρχη δύναμη μεταξύ των επιχειρήσεων ΕΛΟΜΑΣ βάσει τζίρου, ενώ ακολουθούν η SYNKA super market, με πρόεδρο τον Απόστολο Αλεξάκη, η BAZAAR του Δήμου Βερούκα, η Προμηθευτική με πρόεδρο τον Αντώνη Κωνσταντογιάννη και η Ελληνικά Market του Γιάννη Πηλίδη.

Με το βλέμμα στη Θεσσαλονίκη

Στόχος της Κρητικός το επόμενο διάστημα είναι η περαιτέρω εξάπλωση στη Θεσσαλονίκη, καθώς αυτή την εβδομάδα γίνονται τα εγκαίνια στο πρώτο της κατάστημα στη συμπρωτεύουσα και έως το τέλος Αυγούστου θα λειτουργήσει ένα ακόμα, ενώ ταυτόχρονα εγκαινιάζεται και ένα ακόμα σημείο πώλησης στην Επανομή. Ας σημειωθεί ότι στις αρχές του έτους, η Κρητικός έκανε τα πρώτα της βήματα στην αγορά της Βόρειας Ελλάδας, εξαγοράζοντας την κοζανίτικη αλυσίδα Γρηγοριάδη –ΥΠΕΡ, με 38 καταστήματα.

Σε ό,τι αφορά στην Αττική η εταιρεία κινήθηκε το τελευταίο διάστημα, ιδρύοντας νέα στα καταστήματα νότια προάστια και συγκεκριμένα στη Γλυφάδα, όπου αυτή τη στιγμή διαθέτει παρουσία με δύο καταστήματα, ενώ δύο ακόμα καταστήματα διαθέτει και στη Βούλα. Στην ευρύτερη περιφέρεια αυτή τη στιγμή βρίσκεται το 1/5 των καταστημάτων της Κρητικός, καθώς αριθμεί συνολικά 46 καταστήματα.

Από τα 128 εκατ. το 2014 στα 300 εκατ. το 2018

Σύμφωνα πάντως με τα όσα εκτιμά η Κρητικός, αναμένεται σημαντική αύξηση του τζίρου της κατά το επόμενο χρονικό διάστημα. Χαρακτηριστικό είναι ότι ενώ ο κύκλος εργασιών για το 2016 έκλεισε στα 179,62 εκατ. ευρώ, το 2017 αναμένεται να ξεπεράσει τα 250 εκατ. ευρώ και το 2018 τα 300 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της επιχείρησης.

Ενδεικτικό της αναπτυξιακής πορείας που ακολουθεί η αλυσίδα είναι το γεγονός ότι το 2014 ο κύκλος εργασιών ήταν 128,5 εκατ. ευρώ και το 2015, 144 εκατ. ευρώ.