Γρίφος το ποιος θα πρωτοπληρωθεί από τα 800 εκατ. για τα ληξιπρόθεσμα

Γρίφος το ποιος θα πρωτοπληρωθεί από τα 800 εκατ. για τα ληξιπρόθεσμα

Το Δημόσιο έχει να αντιμετωπίσει και τους τόκους, περίπου 8%, από τις οφειλές

Ποιους θα πληρώσει πρώτους το Ελληνικό δημόσιο από τους οφειλέτες του, αφού με την τελευταία συμφωνία του Eurogroup θα πρέπει να εξοφλήσει έναν μεγάλο αριθμό ληξιπρόθεσμων χρεών;

Στα 6,4 δισ. ευρώ ανέρχονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην έκθεση συμμόρφωσης για τη δεύτερη αξιολόγηση, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, μαζί με το αναθεωρημένο μνημόνιο. Από το ποσόν αυτό, το 1,4 δισ. ευρώ αφορά συντάξεις εν αναμονή και περίπου 1,9 δισ. ευρώ αφορά εκκρεμείς επιστροφές φόρων. Τα υπόλοιπα 3,2 δισ. είναι βεβαιωμένες οφειλές του κράτους σε ιδιώτες.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές θα αρχίσουν να εξοφλούνται με τη δόση που ενέκρινε το Eurogroup στις 15 Ιουνίου. Συγκεκριμένα, 1,6 δισ. ευρώ από τα 8,5 δισ. ευρώ της δόσης θα δοθεί για εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών. Τα πρώτα 800 εκατ. ευρώ θα δοθούν στις αρχές Ιουλίου και τα υπόλοιπα 800 εκατ. ευρώ το φθινόπωρο, υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι το ελληνικό Δημόσιο θα έχει συνεισφέρει και με δικά του κεφάλαια για τον ίδιο σκοπό.

Συγκεκριμένα, η αναλογία πρέπει να είναι 2 προς 1 για τα κεφάλαια των δανειστών προς αυτά του Δημοσίου. Αρα, για να εισπραχθούν τα 800 εκατ. πρέπει το Δημόσιο να συνεισφέρει 400 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό.

Αυτά είναι τα δεδομένα, αλλά το Δημόσιο έχει χρεωθεί και τους τόκους, περίπου 8%, προς τις επιχειρήσεις στις οποίες χρωστά αυτά τα χρήματα.

Η αποπληρωμή των 800 εκ. ευρώ αναμένεται να ξεκινήσει τον Αύγουστο. Πρωταθλητές στις οφειλές είναι οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης (2,2 δισ.), τα νοσοκομεία (600 εκ.), τα χρέη των Δήμων (354 εκ.) και τα χρέη των υπουργείων (235 εκ.).

Αγωνία υπάρχει και για την τύχη της αποπληρωμής των συντάξεων, καθώς οι δανειστές πλέον ζητούν για κάθε ένα ευρώ που δίδεται στον ΕΦΚΑ από τον κρατικό κορβανά, το ίδιο το Ταμείο να βάζει 50 λεπτά. Το προβλεπόμενο όμως ποσό που μπορεί εφόσον πετύχει το χρονοδιάγραμμα της Συμφωνίας να λάβει το ταμείο δεν ξεπερνά τα 860 εκ. ευρώ και θα πρέπει να φτάσει για παραπάνω από τις 135.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης που ήδη εκκρεμούν.