Παράταση για τις δηλώσεις και κύμα καύσωνα με φόρους

Παράταση για τις δηλώσεις και κύμα καύσωνα με φόρους

Έρχεται ο λογαριασμός για ΕΝΦΙΑ και ΚΤΕΟ

 

Αύριο αναμένεται να ληφθούν οι αποφάσεις για την παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και πρόκειται να ανακοινωθούν έως την Παρασκευή που λήγει η αρχική προθεσμία.

Η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου θα δεχθεί αύριο τις σχετικές εισηγήσεις για την παράταση προκειμένου να ληφθούν οι αποφάσεις, όπως ανέφερε μιλώντας στην Πρωινή Ζώνη της ΕΡΤ. Σε κάθε περίπτωση όπως επισημαίνουν αρμόδιοι παράγοντες η παράταση θα είναι λίγων ημερών ενώ θεωρείται απίθανο να διαρκέσει πέραν του δευτέρου δεκαημέρου του Ιουλίου όπως ζητούν οι Ενώσεις των Λογιστών και των Φοροτεχνικών. Πιθανό θεωρείται το ενδεχόμενο να διαρκέσει ως την 14 Ιουλίου.

Πάντως, έως τώρα, λίγες μέρες πριν την εκπνοή της αρχικής προθεσμίας, περίπου 2 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις δεν έχουν υποβληθεί ενώ υπάρχουν κατηγορίες φορολογουμένων, όπως οι αγρότες, που για αντικειμενικούς λόγους δεν κατέστη δυνατόν να υποβάλλουν έγκαιρα τη δήλωσή τους. Οι ενώσεις των λογιστών και των φοροτεχνικών ζητούν παράταση τουλάχιστον 20 ημερών στην προθεσμία. Ωστόσο στο υπουργείο Οικονομικών, η νέα προθεσμία δεν εξετάζεται να υπερβαίνει το δεκαήμερο.

Τα πρόστιμα για τους εκπρόθεσμους

Όσοι φορολογούμενοι υποβάλλουν τις δηλώσεις τους εκπρόθεσμα, δηλαδή μετά τη λήξη της νέας προθεσμίας, θα υποχρεωθούν να καταβάλουν πρόστιμα από 100 έως 500 ευρώ. Εφόσον από την εκκαθάριση των εκπρόθεσμων δηλώσεων προκύψει υποχρέωση καταβολής επιπλέον φόρου (χρεωστικό εκκαθαριστικό) και εφόσον τη στιγμή της εκπρόθεσμης υποβολής έχει εκπνεύσει και η προθεσμία καταβολής του φόρου, οι φορολογούμενοι θα επιβαρυνθούν και με τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, υπολογιζόμενους με 0,73% μηνιαίως.

Μέσα στον Αύγουστο τα ειδοποιητήρια του ΕΝΦΙΑ

Τον Αύγουστο φτάνουν τα ραβασάκια του ΕΝΦΙΑ για το 2017.

Ο ΕΝΦΙΑ του 2017 θα είναι ίδιος με τον αντίστοιχο του 2016. Σύμφωνα με τον μέχρι τώρα σχεδιασμό, τα ειδοποιητήρια θα αναρτηθούν στο Taxis μέσα στον Αύγουστο και ο φόρος θα πρέπει να πληρωθεί σε 4-5 μηνιαίες δόσεις. Δεν θα επιβληθεί συμπληρωματικός φόρος στα αγροτεμάχια.

Σημειώνεται ότι άνεργοι, τρίτεκνοι και πολύτεκνοι φορολογούμενοι με χαμηλά ετήσια εισοδήματα κατά το προηγούμενο έτος αναμένεται να χάσουν και φέτος το δικαίωμα να απαλλαγούν από το 50% ή του 100% του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) και να κληθούν να πληρώσουν κανονικά ολόκληρο το δυσβάσταχτο αυτό φόρο.

Οι υπηρεσίες κατά την έκδοση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων του ΕΝΦΙΑ για το 2017, θα συμπεριλάβουν και φέτος στο συνολικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα κάθε φορολογούμενου, το οποίο θα λαμβάνεται υπόψη για να διαπιστωθεί εάν αυτός είναι δικαιούχος μερικής ή ολικής απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ.

Έρχεται και ο λογαριασμός για τα ΚΤΕΟ

Οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και μοτοσικλετών παραμένουν στο στόχαστρο της εφορίας. Μετά τα ανασφάλιστα, έρχεται το σαφάρι για όσους δεν έχουν πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας ή δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ. Το χαράτσι που θα κληθούν να πληρώσουν όσοι εμφανίζονται να μην έχουν περάσει από τεχνικό έλεγχο το όχημά τους ανέρχεται στα 150 ευρώ.

Οι ιδιοκτήτες αυτών των οχημάτων υπολογίζεται πως είναι τουλάχιστον 800.000, αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο πως δεν υπάρχουν λάθη όπως και στην περίπτωση των ανασφάλιστων με οχήματα που έχουν κλαπεί, αποσυρθεί, πωληθεί κλπ.

Καθώς όμως ο έλεγχος επεκτείνεται και σε ιδιοκτήτες οχημάτων των οποίων η πρώτη άδεια κυκλοφορίας είναι πριν το 2010, τα οχήματα αυτά μπαίνουν στο στόχαστρο και για απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας.

Και σε αυτή την περίπτωση θα αποσταλούν ειδοποιητήρια και το ερώτημα είναι πόσοι ακόμη ιδιοκτήτες οχημάτων που ενδεχομένως δεν τα έχουν πλέον στην κατοχή τους, θα βρεθούν αντιμέτωποι με νέες οφειλές.