Σχεδόν βέβαιη η παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις

Σχεδόν βέβαιη η παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις

Πέντε εργάσιμες έμειναν και 2.000.000 δηλώσεις δεν έχουν κατατεθεί ακόμα

Προς παράταση, πιθανότατα έως τις 14 Ιουλίου, προσανατολίζεται το οικονομικό επιτελείο για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Η υφυπουργός Κατερίνα Παπανάτσιου μιλώντας στον realfm είπε ότι οι υπηρεσίες εξετάζουν τα σχετικά αιτήματα φορέων και πριν από το τέλος της εβδομάδας θα έχει ληφθεί η οριστική απόφαση. Πάντως, σε κάθε περίπτωση η υπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να δοθεί μεγάλη παράταση.

Πάντως, βρισκόμαστε πέντε εργάσιμες ημέρες πριν κλείσει το Taxisnet για τις εμπρόθεσμες φορολογικές δηλώσεις και σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, θα πρέπει να υποβληθούν ακόμα περίπου 2 εκατομμύρια  δηλώσεις.

Με αυτό το δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται πλέον σχεδόν βέβαιη η παράταση της προθεσμίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα, καθώς ακόμα και αν είχαμε υποβολή 400.000 δηλώσεων την ημέρα, το σύστημα δε θα ήταν σε θέση να την αντέξει.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, από την εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων του τρέχοντος έτους: 1.502.867 νοικοκυριά, τα οποία αντιστοιχούν στο 38,8% του συνόλου αυτών που υπέβαλαν μέχρι την περασμένη Πέμπτη φορολογικές δηλώσεις, οφείλουν να πληρώσουν συνολικά 1.488.324.357 ευρώ. Το ποσό του φόρου που καλείται να πληρώσει κάθε ένα από τα νοικοκυριά αυτά ανέρχεται κατά μέσο όρο σε 990,32 ευρώ.

Το ποσό των 1,488 δισ. ευρώ που έχει βεβαιωθεί σε όσα νοικοκυριά έχουν παραλάβει μέχρι στιγμής χρεωστικά εκκαθαριστικά σημειώματα είναι κυρίως φόρος εισοδήματος και ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Περιλαμβάνει επίσης και το τέλος επιτηδεύματος των 500 με 650 ευρώ που οφείλουν να πληρώσουν όσοι δηλώνουν εισοδήματα από επιχειρηματικές δραστηριότητες, καθώς επίσης και το φόρο πολυτελούς διαβίωσης.