Ο Βακάκης, τα 70 εκατ. για τις κόρες και τα σενάρια διαδοχής στα Jumbo

Ο Βακάκης, τα 70 εκατ. για τις κόρες και τα σενάρια διαδοχής στα Jumbo

Αλλαγή στον τρόπο σκέψης και δράσης του επιχειρηματία

Με την κίνησή του να πουλήσει ένα σεβαστό πακέτο μετοχών των Jumbo, o Απόστολος Βακάκης έκανε τις τελευταίες μέρες μια πώληση που συζητήθηκε. Πληροφορίες θέλουν τον κ. Βακάκη που εισέπραξε πάνω από 70 εκατ. ευρώ, να διαθέτει τα χρήματα για να είναι πλήρως καλυμμένα τα μέλη της οικογένειάς του και να προδιαθέτει έτσι και για την κατεύθυνση των επόμενων κινήσεών του.

Η πώληση 4,8 εκατομμυρίων μετοχών, δηλαδή του 3,5% του κεφαλαίου της Jumbo αντί 72 εκατ. ευρώ ήταν αποτέλεσμα αλλαγής στον τρόπο σκέψης και δράσης του επιχειρηματία μετά τον τραγικό θάνατο του γιου του στην Εθνική Οδό. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες του Πρώτου Θέματος, διακρίνεται καθαρά η ενδεχόμενη πρόθεση του επιχειρηματία να ρευστοποιήσει και άλλο μέρος των μετοχών της επιχείρησης για χάρη της οικογένειάς του

Όπως και έχει, η αγορά αντιμετώπισε με μεγάλη έκπληξη τη σχετική χρηματιστηριακή είδηση. Η μείωση της μετοχικής παρουσίας του κ. Βακάκη από 26,72% σε 23,22% στην εταιρεία που δημιούργησε άνοιξε συζητήσεις. Αναλυτές με πείρα έσπευσαν να κάνουν λόγο για ένα ποσό που θα διατεθεί σε νέες αγορές και επενδύσεις. Ωστόσο όλες οι πληροφορίες αναφέρουν πως πρόκειται ξεκάθαρα για έναν οικογενειακό διακανονισμό και όχι για μια επιχειρηματική κίνηση. Ο Απόστολος Βακάκης επιδιώκει να δώσει στα δύο παιδιά του -τη Σοφία που εργάζεται στην εταιρεία και τη Χριστίνα που ζει στο Μαϊάμι- χρηματικά ποσά που να τους εξασφαλίζουν.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι στο μυαλό του κ. Βακάκη υπάρχει το σενάριο ακόμα και της μη διαδοχής του στην εταιρεία, όχι τόσο γιατί η κόρη του Σοφία δεν μπορεί, όσο επειδή πιστεύει ότι ο κύκλος της οικογένειάς του στον όμιλο πρέπει κάποτε να κλείσει. Τέτοιου είδους αποχωρήσεις μέσω πώλησης πακέτων μετοχών εξάλλου δεν είναι πρωτόγνωρες στο ελληνικό επιχειρείν. Όλοι θυμούνται την πώληση της Vivartia από τον Δημήτρη Δασκαλόπουλο, έναν από τους κορυφαίους επιχειρηματίες της γενιάς του, ο οποίος, όμως, επέλεξε να μην τον διαδεχθεί κάποια από τις δύο κόρες του, αλλά να αποχωρήσει πουλώντας τις μετοχές του. Αν και η συζήτηση είναι πολύ πρόωρη, οι εξελίξεις που συντελέστηκαν στην Jumbo τροφοδοτούν τέτοιου είδους σενάρια.