Σόιμπλε: Κανένα πρόβλημα, ας συζητήσουμε για την Ελλάδα στην Bundestag

Σόιμπλε: Κανένα πρόβλημα, ας συζητήσουμε για την Ελλάδα στην Bundestag

Στροφή 180 μοιρών από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών

Ανοιχτός στο ενδεχόμενο να διεξαχθεί μία ανοιχτή συζήτηση στο γερμανικό κοινοβούλιο σχετικά με τη συμφωνία του Eurogroup για την εκταμίευση της δόσης των 8,5 δισ. ευρώ εμφανίστηκε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας σε εκπομπή του καναλιού ARD TV.

Όπως παρατήρησε ο Σόιμπλε, η έγκριση της εκταμίευσης της δόσης δε χρειάζεται να περάσει από την Ολομέλεια της Bundestag, καθώς αρκεί να περάσει από την κοινοβουλευτική επιτροπή προϋπολογισμού. Ωστόσο, ο ίδιος ξεκαθάρισε, ερωτηθείς αν θα διεξαχθεί και μία πλήρης συζήτηση στην Ολομέλεια για το θέμα της Ελλάδας, όπως ζητούν οι Σοσιαλδημοκράτες, ότι δεν έχει «καμία δυσκολία» να μιλήσει δημόσια για το θέμα αυτό.

Πάντως, όπως επισημαίνει το πρακτορείο Reuters σε ρεπορτάζ του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών στις 16 Ιουνίου είχε προειδοποιήσει ότι μία τέτοια συζήτηση θα μπορούσε να προκαλέσει ανησυχία στις χρηματαγορές, όταν ο βουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών Γιοχάνες Καρς είχε κάνει αυτήν την πρόταση, υποστηρίζοντας πως η απόφαση του ΔΝΤ να αναβάλει τη δική του χρηματοδοτική συνεισφορά αποτελεί μία σημαντική αλλαγή στο ελληνικό πρόγραμμα και θα πρέπει να εγκριθεί από την Ολομέλεια της Bundestag.

Ο Σόιμπλε ανέφερε εξάλλου ότι έχει ενημερώσει τους βουλευτές των Χριστιανοδημοκρατών για τη συμφωνία στο Eurogroup και το ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο οποίος είναι μικρότερος από αυτόν που πολλοί θα ήθελαν, όμως δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου απορίες σχετικά με το ζήτημα αυτό.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι υπάρχουν διαφωνίες ανάμεσα στη Γερμανία, τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ όσον αφορά στο αν το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο.