Η Ιταλία βάζει ως και 17 δισ. ευρώ για να σώσει τις Banca Popolare di Vicenza και Veneto Banca

Η Ιταλία βάζει ως και 17 δισ. ευρώ για να σώσει τις Banca Popolare di Vicenza και Veneto Banca

Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε το σχετικό νομοθετικό διάταγμα

Τη διάσωση των τραπεζών Banca Popolare di Vicenza και Veneto Banca με κρατικούς πόρους ανακοίνωσε η ιταλική κυβέρνηση, με νομοθετικό διάταγμα που εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό Πάολο Τζεντιλόνι.

Το υπουργικό συμβούλιο που θα ενέκρινε την απόφαση αυτή επρόκειτο να συγκληθεί χθες, Σάββατο, όμως δεν είχαν ακόμη οριστικοποιηθεί όλες οι λεπτομέρειες. Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, εμπλοκή σημειώθηκε με το τι θα γίνει με τους υπεράριθμους υπαλλήλους των δύο τραπεζών.

Η απόφαση της ιταλικής κυβέρνησης, όπως αναμενόταν, διαχωρίζει τα περιουσιακά στοιχεία των δύο τραπεζών σε «καλούς» και «κακούς» τομείς. Η τράπεζα Intesa Sanpaolo θα αποκτήσει τα «καλά» περιουσιακά στοιχεία έναντι συμβολικού τιμήματος 1 ευρώ, αφήνοντας το ιταλικό Δημόσιο να επωμιστεί το βάρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, των νομικών κινδύνων και του κόστους αναδιάρθρωσης των δύο τραπεζών, διαθέτοντας κατ’ αρχήν 5,2 δισεκατομμύρια ευρώ, ώστε να μην επηρεαστούν οι καταθέτες, οι μέτοχοι και οι senior ομολογιούχοι των τραπεζών.

Ωστόσο, όπως εξήγησε σε συνέντευξη Τύπου ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιερ Κάρλο Πάντοαν, πέρα από αυτά τα 5,2 δισ. ευρώ, το ιταλικό Δημόσιο θα παράσχει επιπλέον εγγυήσεις ύψους έως και 12 δισεκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να καλύψει ενδεχόμενες απώλειες που θα προκύψουν από τον έλεγχο των προβληματικών δανείων των δύο τραπεζών.

Όσο για την τύχη των υπεράριθμων εργαζομένων, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, υπερίσχυσε η θέση της Sanpaolo Intesa και το όλο κόστος για τους μέχρι και τέσσερις χιλιάδες εργαζόμενους που φέρεται ότι θα κριθούν υπεράριθμοι, θα αναλάβει το ιταλικό κράτος.

Αναμένεται να διαπιστωθεί, πάντως, αν οι Βρυξέλλες κρίνουν αυτή την διπλή οικονομική βοήθεια του Δημοσίου (για τα κόκκινα δάνεια και για τους εργαζόμενους που θα χάσουν την θέση τους), συμβατή με την κοινοτική νομοθεσία για τον ελεύθερο ανταγωνισμό.

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή η Κομισιόν ενέκρινε κατ’ αρχήν το ιταλικό σχέδιο εκκαθάρισης των δύο τραπεζών με κρατικό χρήμα, σε μία κίνηση που ενδέχεται να επιτρέψει στη Ρώμη να επιλύσει την τραπεζική κρίση χωρίς εξωτερική παρέμβαση.