Πιέζει για το τέλος του προγράμματος QE της ΕΚΤ ο Βάιντμαν

Πιέζει για το τέλος του προγράμματος QE της ΕΚΤ ο Βάιντμαν

Δεν έχει συζητηθεί ακόμα το ενδεχόμενο επέκτασης του προγράμματος, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Bundesbank

Η ώρα που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να αρχίσει να συζητά για το τέλος του άνευ προηγουμένου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης που υλοποιεί τα τελευταία χρόνια πλησιάζει, υποστηρίζει ο πρόεδρος της Bundesbank Γενς Βάιντμαν, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, επικαλούμενος το γεγονός ότι η ανάπτυξη και ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη κινούνται πλέον προς τη σωστή κατεύθυνση.

Το πρόγραμμα αγορών ομολόγων της ΕΚΤ, για το οποίο η Γερμανία ανέκαθεν εξέφραζε αντιρρήσεις, τελειώνει με τα σημερινά δεδομένα τον Δεκέμβριο, και το ερχόμενο φθινόπωρο η ΕΚΤ θα κληθεί να αποφασίσει αν θα το επεκτείνει, ώστε να ενισχύσει περαιτέρω τον πληθωρισμό, ή θα το περιορίσει.

Ο Βάιντμαν αποκαλύπτει στη συνέντευξή του ότι δεν έχει συζητηθεί ακόμα στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ το ενδεχόμενο επέκτασης του προγράμματος. «Όμως κατά την άποψή μου, αν η σταθερή οικονομική ανάπτυξη και η ανάπτυξη των τιμών συνεχιστεί, όπως αναμένεται, θα είναι ώρα να ρίξουμε μια ματιά στην έξοδο από τις πολύ χαλαρές νομισματικές πολιτικές», προσθέτει.

Ο ίδιος διαμηνύει ότι για να υπάρξει σημαντική επέκταση του προγράμματος θα πρέπει να αλλάξουν οι κανόνες, με δεδομένο ότι, βάσει του κανόνα που απαγορεύει στην ΕΚΤ να αγοράσει ομόλογα ύψους άνω του ενός τρίτου του χρέους της κάθε χώρας, οι αγορές γερμανικών ομολόγων θα πιάσουν αυτό το όριο πιθανότατα μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018.

Ωστόσο, πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αναμένεται να πιέσουν για την επέκταση του προγράμματος, καθώς χωρίς αυτό η αύξηση του κόστους δανεισμού τους μπορεί να εκτροχιάσει τους προϋπολογισμούς τους. «Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μία πολιτική πίεση στο διοικητικό συμβούλιο να συνεχίσει τη χαλαρή νομισματική πολιτική περισσότερο απ’ όσο χρειάζεται», τονίζει ο Βάιντμαν, που θεωρείται ως ένας από τους πιθανούς διαδόχους του Μάριο Ντράγκι όταν η θητεία του στο «τιμόνι» της ΕΚΤ ολοκληρωθεί στα τέλη του 2019.