Η Qatar Airways θέλει να αποκτήσει το 10% της American Airlines

Η Qatar Airways θέλει να αποκτήσει το 10% της American Airlines

Για deal άνω των 800 εκατομμυρίων δολαρίων ενδιαφέρεται ο κρατικός αερομεταφορέας του Κατάρ

Ενδιαφέρον για την εξαγορά έως και του 10% των μετοχών της American Airlines, αξίας τουλάχιστον 808 εκατομμυρίων δολαρίων, έχει εκφράσει ο κρατικός αερομεταφορέας του Κατάρ, Qatar Airways, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι δύο εταιρείες.

Όπως τονίζει σε σχετικό έγγραφό της η American Airlines, υπάρχουν πιθανά εμπόδια σε μία τέτοια κίνηση, καθώς το καταστατικό της απαγορεύει ρητά σε οποιονδήποτε να αποκτήσει ποσοστό άνω του 4,75% της εταιρείας χωρίς προηγούμενη έγκριση από το διοικητικό της συμβούλιο. Η αμερικανική εταιρεία αναφέρει ότι δεν έχει λάβει κάποιο σχετικό αίτημα από την Qatar Airways.

Επιπλέον, σημειώνει η American Airlines, η σχετική νομοθεσία περιορίζει το ποσοστό των δικαιωμάτων ψήφου στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας από πρόσωπα και νομικές οντότητες εκτός ΗΠΑ στο 24,9% το πολύ.

Σε ανακοίνωσή της, η Qatar Airways αναφέρει ότι βλέπει μία «ισχυρή επενδυτική ευκαιρία» στην American Airlines και «σκοπεύει να χτίσει μία παθητική θέση στην εταιρεία, χωρίς εμπλοκή στο management, τη λειτουργία της ή την εταιρική διακυβέρνηση».

«Η Qatar Airways σχεδιάζει να κάνει μία αρχική επένδυση έως και 4,75%. Η Qatar Airways δεν θα ξεπεράσει το 4,75% χωρίς προηγούμενη συναίνεση από το διοικητικό συμβούλιο της American Airlines», αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.

Η είδηση αυτή έρχεται την ώρα που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η μεγαλύτερη διπλωματική κρίση των τελευταίων χρόνων στη Μέση Ανατολή, καθώς αραβικές χώρες του Κόλπου έχουν διακόψει τις διπλωματικές και εμπορικές τους σχέσεις με το Κατάρ, ενώ παράλληλα έχουν κλείσει τα χερσαία και θαλάσσια σύνορά τους με το εμιράτο και έχουν θέσει σε ισχύ απαγόρευση υπερπτήσεων των αεροπορικών εταιρειών του Κατάρ.

Εν τω μεταξύ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, οι αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες American Airlines, United Continental και Delta Air Lines ασκούν πιέσεις στην αμερικανική κυβέρνηση να αναλάβει δράση για να περιορίσει τις πτήσεις της Qatar Airways, αλλά και των Emirates Airline και Etihad Airways, από και προς τις ΗΠΑ, κατηγορώντας τις εταιρείες του Κόλπου ότι έχουν λάβει δισεκατομμύρια δολάρια από αθέμιτες κρατικές επιδοτήσεις.