Εμπλοκή στη Γερμανία: Το SPD σταμάτησε την εκταμίευση της δόσης

Εμπλοκή στη Γερμανία: Το SPD σταμάτησε την εκταμίευση της δόσης

Την επόμενη εβδομάδα η συνεδρίαση της επιτροπής προϋπολογισμού της Bundestag - Τι επιδιώκουν οι Σοσιαλδημοκράτες

Την ερχόμενη εβδομάδα θα συζητηθεί στην επιτροπή προϋπολογισμού του γερμανικού κοινοβουλίου το ζήτημα της εκταμίευσης της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα, σύμφωνα με βουλευτή των Σοσιαλδημοκρατών, μία εξέλιξη που παρατείνει την αβεβαιότητα γύρω από το αν απαιτείται έγκριση από την Bundestag για να εκταμιευθεί η δόση.

Η επιτροπή προϋπολογισμού καλείται να αποφασίσει για το αν η έγκριση της εκταμίευσης της δόσης, η οποία συμφωνήθηκε στο πρόσφατο Eurogroup, θα πρέπει να περάσει από την Ολομέλεια του γερμανικού κοινοβουλίου. Η συνεδρίαση της επιτροπής αναμενόταν να διεξαχθεί αύριο Τετάρτη, όμως τώρα αναβάλλεται για την επόμενη εβδομάδα.

«Η επιτροπή προϋπολογισμού θα εξετάσει την τελευταία απόφαση του Eurogroup μόνο στην επόμενη εβδομαδιαία συνεδρίαση», δήλωσε το στέλεχος του SPD Γιοχάνες Καρς, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, προσθέτοντας: «Είναι σαφώς άβολο για την [συντηρητική] πτέρυγα το ότι το ΔΝΤ δεν εμπλέκεται [...] αν και ο Σόιμπλε είχε υποσχεθεί πως θα εμπλεκόταν».

Αρκετοί βουλευτές των Σοσιαλδημοκρατών ζητούν να διεξαχθεί πλήρης συζήτηση στην Bundestag για το θέμα αυτό, εκτιμώντας πως στη συζήτηση αυτή θα γίνουν εμφανείς οι οξείες διαφωνίες στο εσωτερικό του κόμματος της Άνγκελα Μέρκελ για το ελληνικό ζήτημα, τρεις μήνες πριν τη διεξαγωγή των ομοσπονδιακών εκλογών.

Χαρακτηριστικό είναι εξάλλου ότι τον Αύγουστο του 2015, 66 από τους 309 βουλευτές της συντηρητικής κοινοβουλευτικής ομάδας αρνήθηκαν να εγκρίνουν το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα (63 καταψήφισαν και 3 απείχαν από την ψηφοφορία).

Νωρίτερα πάντως σήμερα ο σύμμαχος της Μέρκελ, Μίκαελ Γκρόσε-Μπρέμερ, δήλωσε ότι δε χρειάζεται έγκριση από την Ολομέλεια, υποστηρίζοντας πως αρκεί το «πράσινο φως» από την επιτροπή προϋπολογισμού, ενώ ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει προειδοποιήσει ότι μία εφ’ όλης της ύλης συζήτηση στην Bundestag θα μπορούσε να οδηγήσει σε αβεβαιότητα στην αγορά.