Ανατροπές στην αγορά καυσίμων στην Ελλάδα με τη JetΟil του Μαμιδάκη

Ανατροπές στην αγορά καυσίμων στην Ελλάδα με τη JetΟil του Μαμιδάκη

Τα μεγάλα προβλήματα για τη Jetoil άρχισαν από το 2015

Πιο κοντά από ποτέ βρίσκεται η λύση για την Mamidoil-JetOil, την ιστορική εταιρεία της οικογένειας Mαμιδάκη, που έφτασε στο χείλος του γκρεμού λόγω των υπέρογκων χρεών προς τις τράπεζες.

H καθοδική πορεία της ιστορικής εταιρείας, που «σφραγίστηκε» από την αυτοκτονία του Kυριάκου Mαμιδάκη πριν από ένα χρόνο, ήταν προδιαγεγραμμένη, μέχρι την ώρα που μπήκε στο σκηνικό, η Cetracore Energy.

H αυστριακή εταιρεία, ρωσικών συμφερόντων, που ελέγχεται κατά 20% από τον ρωσικό κολοσσό Rosneft και κατά 80% από την UFG Europe Holdings, αποτελεί, το «όχημα» για την ενίσχυση της παρουσίας των Ρώσων κυρίως στην αγορά των Bαλκανίων, η οποία μπορεί να τροφοδοτηθεί μέσω των εγκαταστάσεων της Jet Oil στο Kαλοχώρι, αλλά ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο της επέκτασης και στην Ελλάδα.

Tο «φιλέτο» της Mamidoil-JetOil είναι ένας από τους μεγαλύτερους ιδιωτικούς αποθηκευτικούς χώρους καυσίμων σε κομβικό σημείο για την ευρύτερη περιοχή.

Μάλιστα πληροφορίες λένε ότι τις προηγούμενες μέρες έγινε το πρώτο ουσιαστικό βήμα για να προχωρήσει η διάσωση της Jetoil καθώς οι πιστώτριες τράπεζες υπέγραψαν τη συμφωνία για την είσοδο στρατηγικού επενδυτή με μερική διαγραφή υποχρεώσεων και εξόφληση των υπολοίπων από το τίμημα που θα καταβληθεί.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας ο στρατηγικός επενδυτής Centracore προβλέπεται να καταβάλει 102 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό όπως προβλέπει η συμφωνία θα κατευθυνθεί κατά 60% στις τράπεζες που έχουν εγγράψει υποθήκη στις αποθήκες της Jetoil στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης ενώ το υπόλοιπο ποσό θα κατευθυνθεί για την κάλυψη υποχρεώσεων προς την εφορία, οι οποίες φτάνουν τα 30 εκ. ευρώ.

Για την αγορά πετρελαιοειδών το ενδιαφέρον της Cetracore Energy για την ιστορική εταιρεία πετρελαιοειδών των αδερφών Μαμιδάκη, εξετάζεται με ιδιαίτερη προσοχή σε επίπεδο εγχώριου ανταγωνισμού με την είσοδο ενός νέου ισχυρού παίκτη.

Θεωρείται δεδομένο ότι οι νέοι ιδιοκτήτες δεν θα αρκεστούν στο μερίδιο αγοράς που έχει σήμερα η εταιρεία και θα επιδιώξουν να επεκταθούν και εντός Ελλάδος, αξιοποιώντας την υφιστάμενη άδεια λειτουργίας της Jet Oil.

Η Mamidoil-JetOil ξεκίνησε ως μία αμιγώς ελληνική, οικογενειακή επιχείρηση. Ιδρύθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’60 από τους αδερφούς Κυριάκο, Γιώργο και Νίκο Μαμιδάκη, με σκοπό την αποθήκευση, διακίνηση και εμπορία πετρελαιοειδών στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια.

Η εταιρεία πορεύτηκε ως οικογενειακή επιχείρηση και αναπτύχθηκε έντονα, ωστόσο υπό το βάρος των προβλημάτων ένα τραγικό γεγονός τη σημάδεψε.

Στις 3 Ιουλίου του 2016 ο Κυριάκος Μαμιδάκης, γύρω τις δυο μετά το μεσημέρι, στο σπίτι του στο Διόνυσο, έβαλε το πιστόλι στον κρόταφο και αυτοκτόνησε.

Η εταιρεία εμπορίας πετρελαιοειδών Mamidoil Jetoil είχε καταθέσει αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα. Στην αίτησή της επικαλέστηκε πρόβλημα ρευστότητας.

Η εταιρεία καυσίμων, έφτασε να αποτελεί την τρίτη δύναμη της αγοράς, με μερίδιο 8,5%, με δίκτυο 600 πρατηρίων, με πέντε θυγατρικές στα Βαλκάνια. Βέβαια τα τελευταία χρόνια έχασε το μεγαλύτερο μέρος του δικτύου της.

Ταυτοχρόνως η οικογένεια δραστηριοποιήθηκε στη ναυτιλία, την εμπορία αυτοκινήτων, τα ξενοδοχεία, τους πολυχώρους, την παραγωγή και τυποποίηση ελαιολάδου και κρασιού.

Τα μεγάλα προβλήματα για τη Jetoil άρχισαν από το 2015, όταν η εταιρεία αναγκάστηκε να διακόψει την τροφοδοσία στη Νότια Ελλάδα και τα πρατήρια άλλαξαν σήμα. Η εταιρεία προσπάθησε να κρατήσει το δίκτυο της βόρειας Ελλάδας και των νησιών, αλλά τα προβλήματα κορυφώθηκαν.