Λαγκάρντ: Οι Ευρωπαίοι δεν ήταν έτοιμοι να συζητήσουν για το χρέος

Λαγκάρντ: Οι Ευρωπαίοι δεν ήταν έτοιμοι να συζητήσουν για το χρέος

Μέχρι τις 27 Ιουλίου αναμένεται να εγκριθεί η «επί της αρχής» νέα δανειακή συμφωνία του ΔΝΤ για την Ελλάδα

Καταλήξαμε στο «επί της αρχής πρόγραμμα για την Ελλάδα», διότι οι Ευρωπαίοι δεν ήταν έτοιμοι να συζητήσουν το θέμα του χρέους, ανέφερε σήμερα η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ενημερώνοντας τα μέλη του ΔΣ του Ταμείου για τη συμμετοχή της στην πρόσφατη συνεδρίαση του Eurogroup.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα www.mignatiou.com, μέχρι τις 27 Ιουλίου αναμένεται να εγκριθεί από το ΔΣ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου η «επί της αρχής» νέα δανειακή συμφωνία, διάρκειας 14 μηνών, του Ταμείου για την Ελλάδα, που περιλαμβάνει χρηματοδότηση ύψους έως 2 δισ. ευρώ, τα οποία θα δοθούν μόνο αν υπάρξει ικανοποιητική εξέλιξη για την ελάφρυνση του χρέους.

Η κ. Λαγκάρντ φέρεται να είπε ότι δεν μπορούσαμε να κάνουμε το μέγιστο, εννοώντας να προτείνει πλήρη συμμετοχή μαζί με άμεση χρηματοδότηση. Και αυτό, επειδή οι Ευρωπαίοι δεν ήταν έτοιμοι να συζητήσουν το θέμα του ελληνικού χρέους.

Αναφορικά με την ελάφρυνση, η κ. Λαγκάρντ φέρεται να είπε ότι ελέχθησαν και έγιναν κάποια πράγματα, όμως πρέπει να γίνουν και άλλα πολλά. Και δεσμεύθηκε να ενημερώσει το ΔΣ εν καιρώ. Χαρακτήρισε, δε, την πρόταση «επί της αρχής έγκριση» μία άριστη λύση.

Πηγές στην Ουάσιγκτον είπαν στην ιστοσελίδα ότι «δεν υπάρχει τέταρτο μνημόνιο». Τόνισαν ότι «απλά έγινε μία προσθήκη» και θύμισαν ότι «εάν επρόκειτο για καινούργιο Μνημόνιο έπρεπε να το φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή για ψήφιση». Κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί, είπαν οι ίδιες πηγές.