Επίδομα για εργαζόμενους που είναι απλήρωτοι προανήγγειλε η Αχτσιόγλου

Επίδομα για εργαζόμενους που είναι απλήρωτοι προανήγγειλε η Αχτσιόγλου

Χιλιάδες έλεγχοι από τους Επιθεωρητές Εργασίας σε τουριστικές περιοχές για παραβιάσεις εργασιακών δικαιωμάτων

Ένα πρόγραμμα για την ενίσχυση των εργαζομένων που βρίσκονται σε επισφαλή θέση εργασίας, σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας, όπως ενημέρωσε η αρμόδια υπουργός, Ε. Αχτσιόγλου. Μάλιστα, η υπουργός Εργασίας προανήγγειλε ειδικό επίδομα για εργαζόμενους που είναι απλήρωτοι για μήνες, καθώς δεν τους έχουν καταβληθεί τα δεδουλευμένα τους ή βρίσκονται σε καθεστώς επίσχεσης. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εκτός από την καταβολή επιδόματος, διευκόλυνση των εργαζομένων για τη μετάβαση σε νέα θέση εργασίας ενώ θα πιστοποιούνται σε συγκεκριμένα επαγγελματικά αντικείμενα. Το πρόγραμμα θα έχει προϋπολογισμό 100 εκατομμυρίων ευρώ και σχεδιάζεται για να καλύψει έως 46.000 εργαζόμενους.

Μιλώντας στο Ραδιόφωνο 247, η κ. Αχτσιόγλου είπε ακόμη ότι στη διάρκεια του καλοκαιριού, οι Επιθεωρητές του Σώματος Εργασίας θα διενεργηθούν 4.000 έλεγχοι σε τουριστικές περιοχές, για την καταπολέμηση της παραβατικότητας στην εργασία. Όπως είπε η υπ. Εργασίας: «πραγματοποιούνται ήδη μεικτοί έλεγχοι του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας με το ΣΔΟΕ, την οικονομική αστυνομία και τον ΕΦΚΑ. Στο ίδιο πλαίσιο, για την καταπολέμηση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας θεσπίσαμε την υποχρεωτική καταβολή μισθού μέσω τραπεζών. Το επόμενο διάστημα θα γίνει υποχρεωτική η εκ των προτέρων δήλωση των υπερωριών ηλεκτρονικά στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ. Επίσης, θα υιοθετηθεί ρύθμιση σύμφωνα με την οποία θα αποκλείονται από το δημόσιο χρήμα οι επιχειρήσεις που έχουν παραβεί την εργατική νομοθεσία».

Επιπλέον προανήγγειλε βαριές κυρώσεις για όσους εργοδότες παραβιάζουν τα δικαιώματα των εργαζομένων τους.

Σχετικά με τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, η υπουργός είπε πως «οι συλλογικές διαπραγματεύσεις είναι το μέσο με το οποίο ο εργαζόμενος μπορεί να κατοχυρώσει υψηλότερους μισθούς, να πάρει μεγαλύτερο μερίδιο από τον παραγόμενο πλούτο. Γι' αυτό η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων έγινε κεντρικό ζήτημα στη διαπραγμάτευση. Η σύγκρουση ήταν σφοδρή με τους δανειστές. Μπορέσαμε να τις επαναφέρουμε από τον Αύγουστο του 2018 και αυτό είναι σημαντικό.
Ενώ για την καταπολέμηση της ανεργίας, είπε πως τους επόμενους μήνες διάστημα θα προκηρυχθούν προγράμματα για περίπου 10.000 άτομα.

Πρόκειται για 8μηνες συμβάσεις με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα που καλύπτουν κυρίως μακροχρόνια ανέργους.