Eurogroup: Αναπάντητο το μεγάλο ερώτημα της ποσοτικής χαλάρωσης

Eurogroup: Αναπάντητο το μεγάλο ερώτημα της ποσοτικής χαλάρωσης

Ανοιχτό και το θέμα μιας δοκιμαστικής εξόδου στις αγορές

Μετά τη συμφωνία στο Eurogroup, παραμένει το μεγάλο ερώτημα που που θα ξεκαθαρίσει μέσα στις επόμενες βδομάδες, δηλαδή η ένταξη ή όχι της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Πιθανότατα, οι συγκεκριμένες αποφάσεις δεν φτάνουν για την ένταξη στο πρόγραμμα, ωστόσο ο Μάριο Ντράγκι και η ΕΚΤ,  έχουν φροντίσει να δώσουν καλά μηνύματα στις αγορές τα τελευταία χρόνια και ενδεχομένως θα μπορούσαν να το κάνουν και στην περίπτωση της Ελλάδας. Θα θεωρήσει άραγε ο... σούπερ Μάριο σοβαρή ένδειξη μελλοντικής βιωσιμότητας του Ελληνικού χρέους την κοινή διατύπωση και συμφωνία των υπουργών Οικονομικών;

Μετά την απόφαση του Eurogroup υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΚΤ, ζήτησε ακόμα περισσότερη σαφήνεια από την Ευρωζώνη για την Ελλάδα: «Χρειάζεται περισσότερη σαφήνεια ως προς το τι είδους ελάφρυνση χρέους θα λάβει η Ελλάδα από τους διεθνείς πιστωτές της, εάν πρόκειται να αγοράσει ελληνικά ομόλογα, στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Είναι ένα πολύ θετικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά χρειάζεται μεγαλύτερη σαφήνεια όσον αφορά το χρέος στο πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων» κατέληξε η πηγή.

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα φανεί και το αν το υπουργείο Οικονομικών θα επιχειρήσει δοκιμαστική έξοδο στις αγορές, προκειμένου να εκμεταλλευτεί το θετικό κλίμα που διαμορφώνεται μετά την επίτευξη της προχθεσινής συμφωνίας στο Eurogroup.