Γιατί εταιρεία στη Νότια Κορέα προσλαμβάνει άτομα άνω των 55 ετών

Γιατί εταιρεία στη Νότια Κορέα προσλαμβάνει άτομα άνω των 55 ετών

Τι κρύβεται πίσω από την αυστηρή αυτή πολιτική

Στα γραφεία μιας νέας εταιρείας τεχνολογίας στη Σεούλ, οι εργαζόμενοι πατούν τα πλήκτρα των υπολογιστών τους σε φρενήρεις ρυθμούς, τα πρόσωπά τους είναι «κολλημένα» στις οθόνες και η προσήλωσή τους θυμίζει έφηβο μπροστά σε ένα game. Χωρίς να κοιτάξει κανείς τα πρόσωπά τους, θαρρεί πως όλοι όσοι εργάζονται εδώ είναι νεαροί αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για άτομα άνω των 55 ετών - μια αυστηρή προϋπόθεση που έχει επιβάλει η εταιρεία για την πρόσληψη προσωπικού.

Η  EverYoung ιδρύθηκε το 2013 από τον Chung Eunsung  ο οποίος θέλησε με αυτή την παράδοξη πολιτική, να κάνει κάτι «πρακτικό» κατά της ηλικιακής διάκρισης που συμβαίνει σε πολλές χώρες. «Θέλαμε να βρούμε έναν τρόπο ώστε και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, να μπορούν να συνεισφέρουν στην οικονομική παραγωγή» δηλώνει στο channelnewsasia.com ο μάνατζερ της εταιρείας, Kim Seong-Kyu. Οι εργαζόμενοι, περνούν από εκπαίδευση, εργάζονται σε τετράωρες βάρδιες και έχουν στη διάθεσή τους δεκάλεπτα διαλείμματα κάθε 50 λεπτά.

Τα γραφεία είναι διακοσμημένα με κομψά έπιπλα, διαθέτουν έναν χώρο για «ξεμπλοκάρισμα» με άνετους καναπέδες και βιβλία ενώ για τον έλεγχο της υγείας των εργαζόμενων η επιχείρηση διαθέτει και... πιεσόμετρα.

Ποιος είπε όμως, ότι οι ηλικιωμένοι εργαζόμενοι μένουν πίσω από πλευράς παραγωγικότητας; «Προσπαθώ να μη μένω πίσω και είμαι πρόθυμος να ενημερώνομαι διαρκώς για την τεχνολογία», λέει ένας 83χρονος υπάλληλος. «Μαθαίνω τόσα πολλά, που απολαμβάνω να πηγαίνω για δουλειά κάθε πρωί», συμπληρώνει. Τα λεγόμενα του 83χρονου, επιβεβαιώνει και ο Kim Seong-Kyu ο οποίος υπογραμμίζει πως οι περίπου 420 υπάλληλοί του, «έχουν πάθος γι αυτό που κάνουν».