Διαβουλεύσεις για συμφωνία με τον Παναμά κατά της φοροδιαφυγής

Διαβουλεύσεις για συμφωνία με τον Παναμά κατά της φοροδιαφυγής

Ξεκινούν συζητήσεις τη σύναψη διμερούς συμφωνίας, ώστε να υπάρχει αυτόματη ανταλλαγή στοιχείων σε τραπεζικές και χρηματοπιστωτικές συναλλαγές

Να εκκινήσουν διαβουλεύσεις για τη σύναψη διμερούς συμφωνίας μεταξύ των φορολογικών αρχών Ελλάδας και Παναμά, ώστε να υπάρχει αυτόματη ανταλλαγή στοιχείων σε τραπεζικές και χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, συμφωνήθηκε έπειτα από αίτημα της ελληνικής πλευράς στη συνάντηση του γενικού γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργου Τσίπρα με τον υφυπουργό Εξωτερικών της χώρας της Κεντρικής Αμερικής Λουίς Μιγκέλ Χινκάπι (Luis Miguel Hincapie).

Πάραλληλα, από τη Βουλή,  ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής διεμήνυσε ότι «η Ελλάδα είναι διαθέσιμη να προσφέρει πληροφορίες και στοιχεία, αλλά θα πρέπει και τα άλλα κράτη, ιδίως όσον αφορά στο ξέπλυμα "βρώμικου χρήματος", να προσφέρουν στοιχεία όποτε ζητείται από το ελληνικό κράτος και από το ελληνικό δημόσιο».

Κατά την συνεδρίαση της Επιτροπής που επεξεργάζεται το νομοσχέδιο με το οποίο κυρώνονται συμβάσεις που αφορούν στην δήμευση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και χρηματοδότηση τρομοκρατίας, καθώς και στην ενίσχυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κ.ά., ο κ. Κοντονής επικέντρωσε στο σημείο του νομοθετήματος που αφορά στην σύμβαση της Βαρσοβίας για την συνδρομή των κρατών στις εισαγγελικές έρευνες για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Όπως επισήμανε, είναι απαραίτητο - στο πλαίσιο του ενιαίου δικαστικού χώρου που δημιουργείται στην Ε.Ε. - να συμβάλλουν όλες οι πλευρές στην διαλεύκανση υποθέσεων τέτοιου χαρακτήρα.