O Τραμπ παίρνει τις ΗΠΑ και φεύγει από τη Συμφωνία των Παρισίων!

O Τραμπ παίρνει τις ΗΠΑ και φεύγει από τη Συμφωνία των Παρισίων!

Η συμφωνία ωφελεί άλλες χώρες, υποστηρίζει ο Αμερικανός πρόεδρος

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε αργά σήμερα την απόσυρση της χώρας από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, ξεκαθαρίζοντας ότι από σήμερα κιόλας οι ΗΠΑ διακόπτουν την εφαρμογή των μη δεσμευτικών όρων της συνθήκης.

«Φεύγουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ντόναλντ Τραμπ, αποκηρύσσοντας τις «δρακόντειες» οικονομικές επιβαρύνσεις που συνεπάγεται η Συμφωνία.  «Εκλέχθηκα για να εκπροσωπώ τους πολίτες του Πίτσμπουργκ, όχι του Παρισιού», σχολίασε εξάλλου.

Όπως διευκρίνισε, οι ΗΠΑ θα τερματίσουν τη συνδρομή τους στο Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι η συμφωνία του Παρισιού φέρνει σε μειονεκτική θέση τις ΗΠΑ προς όφελος άλλων χωρών, και πρόσθεσε ότι θα ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για την επανείσοδο των ΗΠΑ στην συνθήκη ή θα προσπαθήσει για μια νέα συνθήκη με δίκαιους όρους για τις ΗΠΑ, τονίζοντας ότι θα προσπαθήσει να «επιτύχει μια δίκαιη συμφωνία» για το κλίμα.

Μακρόν: Καμία επαναδιαπραγμάτευση με τον Τραμπ

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν απέκλεισε κατηγορηματικά οποιαδήποτε επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας του Παρισιού χθες και δήλωσε ότι η απόφαση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ να αποσυρθεί από τη συμφωνία θα αποβεί ζημιογόνος για τα αμερικανικά συμφέροντα και τους Αμερικανούς.

Ο Μακρόν, σε τηλεοπτικό διάγγελμα στα γαλλικά και αγγλικά, είπε ότι ο Τραμπ είχε "διαπράξει ένα λάθος ως προς τα συμφέροντα της χώρας του, των πολιτών του, και ένα λάθος για το μέλλον του πλανήτη μας".

"Σας διαβεβαιώνω απόψε ότι δεν θα επαναδιαπραγματευτούμε μία λιγότερο φιλόδοξη συμφωνία. Αυτό αποκλείεται", είπε ο Μακρόν, ο οποίος κέρδισε την προεδρία στις αρχές Μαΐου.

"Μην απατάσθε όσον αφορά το κλίμα - δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο (plan B) γιατί δεν υπάρχει εναλλακτικός πλανήτης (planet B)", είπε.

Ομπάμα: Ο Τραμπ απορρίπτει το μέλλον

Άμεση ήταν η αντίδραση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος δήλωσε ότι η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ απορρίπτει το μέλλον με την απόφασή της να αποσύρει τις ΗΠΑ από την συνθήκη των Παρισίων.

«Ακόμη με την απουσία της αμερικανικής ηγεσίας, ακόμη και όταν αυτή η κυβέρνηση εντάσσει την χώρα σε μια μικρή χούφτα κρατών που απορρίπτουν το μέλλον, είμαι βέβαιος οι αμερικανικές πολιτείες, οι πόλεις και οι επιχειρήσεις μας θα εντείνουν τις προσπάθειες τους και θα κάνουν περισσότερα για να ηγηθούν της πορείας και να βοηθήσουν στην προστασία του πλανήτη μας για τις μελλοντικές γενεές τον», ανέφερε ο Ομπάμα σε γραπτή ανακοίνωσή του.

Αντιδράσεις σε όλη την Ευρώπη

«Ο πλανήτης μπορεί να βασιστεί στην Ευρώπη» μετά την απόσυρση των ΗΠΑ από την συνθήκη του Παρισιού δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, χαρακτηρίζοντας «μοιραίο λάθος» την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε την λύπη της για την απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία, υπογραμμίζοντας ότι οι ΗΠΑ «πληγώνουν» τον πλανήτη με την απόφασή τους.

Για «ένα λάθος με δραματικές συνέπειες», έκανε λόγο η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό.

Εν τω μεταξύ, Γαλλία, Ιταλία και Γερμανία με κοινή τους ανακοίνωση εκφράζουν την απογοήτευσή τους για την απόφαση του Τραμπ και τονίζουν ότι θα πρωτοστατήσουν στην ενίσχυση των αναπτυσσόμενων κρατών για να πετύχουν τους στόχους της Συμφωνίας.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν καλούν εξάλλου όλους τους συμμάχους τους για να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή.