EKT: Θέλουμε να ξέρουμε τι ακριβώς θα γίνει με το ελληνικό χρέος

EKT: Θέλουμε να ξέρουμε τι ακριβώς θα γίνει με το ελληνικό χρέος

Στο πλαίσιο του συνεδρίου του Economist ο Μπενουά Κερέ δείχνει προς την 15η Ιουνίου

Την ανάγκη άρσης της αβεβαιότητας σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία τόνισε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ, σε συνέδριο που διοργανώνεται σήμερα στη Φρανκφούρτη με θέμα «Ματιά στο χρηματοοικονομικό περιβάλλον της Ευρώπης-Ελλάδα: Επιστροφή στις χρηματοπιστωτικές αγορές;».

«Η σαφήνεια σχετικά με τα μέτρα χρέους είναι επίσης απαραίτητη προϋπόθεση για την πιθανότητα συμμετοχής των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ» σημείωσε ο κ. Κερέ, υπογραμμίζοντας: «Λυπούμαστε για το γεγονός ότι κατά την τελευταία συνεδρίαση της Eurogroup δεν επιτεύχθηκε σαφής καθορισμός των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους. Οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά κατά τη γνώμη μου είναι σημαντικό να επιτευχθεί συμφωνία κατά τη συνεδρίαση της Ευρωομάδας στις 15 Ιουνίου».

Στο συνέδριο συμμετέχει ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Ευκλείδης Τσακαλώτος, καθώς και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας.

Τσακαλώτος: Πώς θα σκοράρω αν δεν ξέρω που είναι το τέρμα

Τη στάση των δανειστών αναφορικά με την ελάφρυνση του χρέους σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στο συνέδριο του Economist στη Φρανκφούρτη.

«Η Ελλάδα εφάρμοσε όλες τις μεταρρυθμίσεις που έπρεπε, ωστόσο, οι θεσμοί δεν μπορούν να παράσχουν σαφήνεια για το χρέος. Αυτό δεν είναι ηθικά σωστό», σημείωσε.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι αυτό που επιθυμεί η κυβέρνηση να ειπωθεί για την Ελλάδα στο επόμενο Eurogroup είναι ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που θα εφαρμοστούν μετά το τέλος του προγράμματος, το 2018, θα είναι αρκετά, ώστε να θέσουν το χρέος σε μια βιώσιμη πορεία.

«Χωρίς σαφήνεια στο χρέος, νιώθω σαν να προετοιμάζω μια ομάδα ποδοσφαίρου για έναν αγώνα για τον οποίο κανείς δεν μου έχει δείξει πού είναι το τέρμα», είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με την επιμονή της Γερμανίας και της Ολλανδίας για συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, τόνισε ότι «δεν μπορεί το ΔΝΤ να είναι καλό για τις μεταρρυθμίσεις και κακό για το χρέος» και πρόσθεσε: «Αν πιστεύουν οι δύο χώρες ότι είναι υπέροχος θεσμός το ΔΝΤ και το θέλουμε στο πρόγραμμα, θα πρέπει να το ακούσουν και στα δύο».

Εξάλλου, εμφανίστηκε αιχμηρός και για τη στάση που τηρεί η ΕΚΤ, λέγοντας ότι δουλεύει με μυστήριους τρόπους και δεν μας λέει αν μοιράζεται τις απαισιόδοξες εκτιμήσεις του ΔΝΤ για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας.

Σόιμπλε εναντίον ΔΝΤ

Έντονα επικριτικός απέναντι στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εμφανίστηκε ο Γερμανός υπουργός Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας σε εκδήλωση στο Βερολίνο, όπου μάλιστα δε δίστασε να σχολιάσει ότι οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ δείχνουν το γιατί όλα τα προγράμματα τα οποία εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα έχουν αποτύχει.

Ο Σόιμπλε κατηγόρησε το ΔΝΤ για μη ρεαλιστικές εκτιμήσεις, εξηγώντας ότι η διαφωνία του Βερολίνου με το Ταμείο για την Ελλάδα έγκειται στις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη στη χώρα μας τα επόμενα 40 με 50 χρόνια, με το ΔΝΤ να επιμένει πως η μέση ανάπτυξη θα πρέπει να προσδιοριστεί στο 1%, που το Βερολίνο θεωρεί υπερβολικά χαμηλό.

Ανέφερε μάλιστα με σαρκαστικό ύφος, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, πως «αυτό ουσιαστικά είναι η εξήγηση για το ότι όλα τα προγράμματα [στην Ελλάδα] ήταν μάταια», ξεκαθαρίζοντας ότι με ανάπτυξη 1% η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να γεφυρώσει το χάσμα της από τις άλλες χώρες-μέλη της ευρωζώνης.

Στην ίδια εκδήλωση, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως οι κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Γαλλίας ελπίζουν να καταλήξουν σε μια συμφωνία επί των προτάσεων για ένα κοινό σύστημα φορολόγησης των εταιρειών πριν από τις γαλλικές βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου.

«Κάνουμε άλλη μια προσπάθεια να συμφωνήσουμε όχι απλά σε κοινές αρχές όσον αφορά τη φορολόγηση των εταιρειών, αλλά σε ένα κοινό σύστημα», δήλωσε ο Σόιμπλε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα έχουν συγκεκριμενοποιηθεί οι σχετικές προτάσεις πριν από την ψηφοφορία στη Γαλλία για την ανάδειξη νέας Εθνοσυνέλευσης στις αρχές του Ιουνίου.

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ διεμήνυσε εξάλλου πως η Γερμανία θα πρέπει να συνεχίσει να επαγρυπνεί, καθώς αντιμετωπίζει ολοένα εντεινόμενο διεθνή φορολογικό ανταγωνισμό, αν και τόνισε πως το γερμανικό φορολογικό σύστημα παραμένει αρκετά ανταγωνιστικό.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές

Στη Φρανκφούρτη βρίσκεται ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, όπου σήμερα (9.30 τοπική ώρα) θα είναι ομιλητής στο συνέδριο που διοργανώνει ο Economist με θέμα «Greece: A comeback to the financial markets?» (Ελλάδα: επιστροφή στις χρηματαγορές;).

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, στο συνέδριο  μετέχουν επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ, οι εκπρόσωποι στα κλιμάκια των θεσμών Ντέκλαν Κοστέλο (από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή) και Νικολά Τζιαμαρόλι (από τον ESM), το μέλος της Επιτροπής Σοφών της γερμανικής καγκελαρίας Λαρς Φελντ, το στέλεχος των Moody's Κόλιν Έλλις και άλλοι.

Στο περιθώριο του συνεδρίου αναμένεται να υπάρξουν συζητήσεις για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Μιλώντας πάντως στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι ανέφερε ότι η ΕΚΤ περιμένει τα μέτρα που θα καταστήσουν βιώσιμο το ελληνικό χρέος μακροπρόθεσμα, εξηγώντας ότι το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ χρειάζεται τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, προκειμένου να το αξιολογήσει με πλήρη ανεξαρτησία.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως αναμένει μία πλήρη συμφωνία για τα μέτρα, τα οποία θα καταστήσουν το χρέος της Ελλάδας μακροπρόθεσμα βιώσιμο, καθώς, όπως είπε, στο τελευταίο Eurogroup δεν υπήρξε σαφής ορισμός των μέτρων για το χρέος.

Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση του ανεξάρτητου ευρωβουλευτή Νότη Μαριά, ο κ. Ντράγκι σημείωσε ότι «εάν και όταν» επεκταθεί το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) και στην Ελλάδα θα υπάρχει επιλεξιμότητα των ελληνικών επιχειρήσεων μέσα στο πρόγραμμα αγοράς εταιρικών ομολόγων, εφόσον αυτές πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας, όπως αυτά έχουν οριστεί από το πρόγραμμα.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος παραδέχθηκε, μιλώντας σε ξένους ανταποκριτές, ότι το να μπει η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ είναι ένα «δύσκολο ζήτημα», αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «η ΕΚΤ, όπως και ο Θεός, λειτουργεί με μυστηριώδη τρόπο».