Σόιμπλε: Με 1% ανάπτυξη η Ελλάδα πάει χαμένη

Σόιμπλε: Με 1% ανάπτυξη η Ελλάδα πάει χαμένη

Ειρωνικός ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών για τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ

Έντονα επικριτικός απέναντι στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εμφανίστηκε ο Γερμανός υπουργός Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας σε εκδήλωση στο Βερολίνο, όπου μάλιστα δε δίστασε να σχολιάσει ότι οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ δείχνουν το γιατί όλα τα προγράμματα τα οποία εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα έχουν αποτύχει.

Ο Σόιμπλε κατηγόρησε το ΔΝΤ για μη ρεαλιστικές εκτιμήσεις, εξηγώντας ότι η διαφωνία του Βερολίνου με το Ταμείο για την Ελλάδα έγκειται στις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη στη χώρα μας τα επόμενα 40 με 50 χρόνια, με το ΔΝΤ να επιμένει πως η μέση ανάπτυξη θα πρέπει να προσδιοριστεί στο 1%, που το Βερολίνο θεωρεί υπερβολικά χαμηλό.

Ανέφερε μάλιστα με σαρκαστικό ύφος, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, πως «αυτό ουσιαστικά είναι η εξήγηση για το ότι όλα τα προγράμματα [στην Ελλάδα] ήταν μάταια», ξεκαθαρίζοντας ότι με ανάπτυξη 1% η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να γεφυρώσει το χάσμα της από τις άλλες χώρες-μέλη της ευρωζώνης.

Στην ίδια εκδήλωση, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως οι κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Γαλλίας ελπίζουν να καταλήξουν σε μια συμφωνία επί των προτάσεων για ένα κοινό σύστημα φορολόγησης των εταιρειών πριν από τις γαλλικές βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου.

«Κάνουμε άλλη μια προσπάθεια να συμφωνήσουμε όχι απλά σε κοινές αρχές όσον αφορά τη φορολόγηση των εταιρειών, αλλά σε ένα κοινό σύστημα», δήλωσε ο Σόιμπλε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα έχουν συγκεκριμενοποιηθεί οι σχετικές προτάσεις πριν από την ψηφοφορία στη Γαλλία για την ανάδειξη νέας Εθνοσυνέλευσης στις αρχές του Ιουνίου.

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ διεμήνυσε εξάλλου πως η Γερμανία θα πρέπει να συνεχίσει να επαγρυπνεί, καθώς αντιμετωπίζει ολοένα εντεινόμενο διεθνή φορολογικό ανταγωνισμό, αν και τόνισε πως το γερμανικό φορολογικό σύστημα παραμένει αρκετά ανταγωνιστικό.