Ποιοι 18χρονοι πρέπει να κάνουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση το 2017

Ποιοι 18χρονοι πρέπει να κάνουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση το 2017

Τι προβλέπει η σχετική νομοθεσία (για τα εισοδήματα του 2016)

Ξεχωριστή φορολογική δήλωση θα πρέπει να υποβάλλουν κάποιες κατηγορίες φορολογουμένων που είναι φέτος 18 ετών. Υπενθυμίζεται ότι οι φορολογικές δηλώσεις που υποβάλλονται μέσα στο 2017 είναι για τα εισοδήματα του 2016, επομένως η υποχρέωση δήλωσης αφορά όσους συμπλήρωσαν τα 18 τους χρόνια μέσα στο 2016.

Υποχρέωση να υποβάλλουν φορολογική δήλωση έχουν όσοι 18χρονοι έχουν να δηλώσουν πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα, οποιουδήποτε ύψους.

Πότε ένας 18χρονος είναι υποχρεωμένος να υποβάλλει φορολογική δήλωση ξεχωριστά:

  • Εφόσον στο όνομα του έχουν πιστωθεί τόκοι καταθέσεων, ακόμη και αν ανέρχονται σε λίγα λεπτά του ευρώ, μέσα στο 2016. Η υποχρέωση δεν αναιρείται ακόμη και αν ο 18χρονος δεν έχει κανένα άλλο εισόδημα μέσα στο 2016, και είναι προστατευόμενο μέλος από τους γονείς του (που δηλώνεται στην Εφορία από τους γονείς).
  • Δεν συγκατοικεί στο ίδιο σπίτι με τους γονείς του, αλλά διαμένει σε κτίσμα στο οποίο κατέχει έστω και ένα μικρό ποσοστό πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας ή σε κτίσμα το οποίο του παραχωρήθηκε δωρεάν από τους γονείς του ή από κάποιον φίλο του.
  • Έχει στο όνομά του οποιοδήποτε άλλο περιουσιακό στοιχείο που λαμβάνει υπόψη ως τεκμήριο διαβίωσης (ΙΧ αυτοκίνητο, σκάφος κ.λπ.).
  • Απέκτησε εντός του 2016 οποιασδήποτε άλλης μορφής εισόδημα (π.χ. από μισθούς, επιδόματα, ενοίκια, αγροτικές ή επιχειρηματικές δραστηριότητες, υπεραξίες από μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια κ.λπ.).
  • Ίδρυσε εντός του 2016 οποιαδήποτε επιχείρηση στο όνομά του.
  • Προχώρησε εντός του 2016 σε έναρξη ελεύθερου επαγγέλματος.
  • Είναι έγγαμος ή έγγαμη τη στιγμή της υποβολής της φορολογικής δήλωσης.

Ποιοι 18χρονοι δεν είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν φορολογική

Όσοι νέοι συμπλήρωσαν το 2016 το 18ο έτος της ηλικίας τους και δεν είχαν καθόλου εισοδήματα ούτε περιουσιακά στοιχεία που να αποτελούν τεκμήρια (κατοικία, αυτοκίνητο κ.λπ.), εφόσον φιλοξενήθηκαν σε σπίτια γονέων, άλλων συγγενών ή φίλων, ή εφόσον είναι φοιτητές και λόγω σπουδών διαμένουν με ενοίκιο σε άλλη πόλη από αυτήν στην οποία ζουν οι γονείς τους.

Υπενθυμίζεται ότι οι φορολογικές δηλώσεις γίνονται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά.

Επίσης, ότι κάθε άτομο που κλείνει το 18ο έτος της ηλικίας του είναι υποχρεωμένο να λάβει Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ), είτε υποχρεούται σε υποβολή φορολογικής δήλωσης, είτε όχι.

Το ΑΦΜ αυτό αναγράφεται στη φορολογική δήλωση του ιδίου ή των γονέων του.