Μέχρι και «κούρεμα» χρεών για όσους μπουν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό

Μέχρι και «κούρεμα» χρεών για όσους μπουν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό

Για να εφαρμοστεί η διαδικασία χρειάζεται να συμφωνήσει το 60% των πιστωτών μιας επιχείρησης.

Από τις αρχές Αυγούστου θα μπορούν να υποβάλλονται οι αιτήσεις όσων επιχειρήσεων ενδιαφέρονται να ενταχθούν στη διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού, προκειμένου να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς εφορίες, τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, προμηθευτές, εργαζόμενους, δήμους κτλ, όπως υπενθύμισε σήμερα, από τη Ρόδο, ο ειδικός γραμματέας διαχείρισης ιδιωτικού χρέους, Φώτης Κουρμούσης, ενόψει αποψινής εκδήλωσης του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το ενδιαφέρον για ένταξη στη διαδικασία είναι ήδη μεγάλο.

Όπως τόνισε ο κ. Κουρμούσης, τα οφέλη για τις επιχειρήσεις θα είναι η ρύθμιση συσσωρευμένων χρεών με μακροχρόνιες ρυθμίσεις μέχρι και «κούρεμα» για κάποιες οφειλές.

Στόχος της όλης προσπάθειας είναι να εισρεύσουν χρήματα στο δημόσιο και στις τράπεζες από επιχειρήσεις που έχουν σταματήσει να πληρώνουν λόγω της κρίσης των τελευταίων ετών, είπε ο κ. Κουρμούσης αφού θα «κουρευτούν» τα πανωτόκια τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις ενώ παράλληλα θα υπάρξουν μακροχρόνιες δόσεις, μέχρι και 120 μηνιαίες, για την καταβολή των οφειλών.

Υπενθύμισε ωστόσο ότι για να εφαρμοστεί η διαδικασία χρειάζεται να συμφωνήσει το 60% των πιστωτών μιας επιχείρησης.

«Αυτός ο νόμος αποτελεί ουσιαστική δεύτερη ευκαιρία για επιχειρήσεις που μπορούν να είναι υγιείς» τόνισε στο πλαίσιο της ίδιας συνέντευξης Τύπου ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Νεκτάριος Σαντορινιός, αναφέροντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην αγορά. Τόνισε επίσης ο κ. Σαντορινιός ότι με τον εξωδικαστικό μηχανισμό θα σταματήσει η εξυπηρέτηση «κολλητών» αφού θα ισχύσουν διαφανείς διαδικασίες.