Μόνο ένας μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα στο αποφασιστικό Eurogroup

Μόνο ένας μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα στο αποφασιστικό Eurogroup

Το ΔΝΤ δεν σκοπεύει να πιέσει υπέρ της Ελλάδας για το χρέος - Άρα μένει ο... Μακρόν

Η Ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε αναζήτηση συμμάχων για το κρίσιμο Eurogroup στις 15/6. Η συγκυριακή συμμαχία με το ΔΝΤ για το χρέος, δεν φαίνεται να αντέχει μετά τη συμβιβαστική πρόταση Σόιμπλε και Τόμσεν. Η Άνγκελα Μέρκελ δεν πρόκειται να αμφισβητήσει ανοιχτά την απαίτηση Σόιμπλε και την επίκληση του Γερμανικού Κοινοβουλίου, άρα η Ελλάδα θα πρέπει να στραφεί αναγκαστικά σε μια εναλλακτική δύναμη εντός της Ευρωζώνης.

Tο ΔΝΤ στην αρχή της συνεδρίασης του προηγούμενου Eurogroup εμφανίστηκε πολύ απαιτητικό σε σχέση με το χρέος, ωστόσο από τα πρακτικά που διέρρευσαν φαίνεται καθαρά ότι στο τέλος της διαπραγμάτευσης ήταν έτοιμο να υποχωρήσει, αν βέβαια μπορούσε ταυτόχρονα να αποφύγει να χαρακτηρίσει βιώσιμο το Ελληνικό χρέος και αν δεν έβαζε δικά του χρήματα στο πρόγραμμα. Άρα δεν είναι το ΔΝΤ εκείνο που θα ασκήσει πίεση στο Βερολίνο να αλλάξει στάση, δεν είναι η Κριστίν Λαγκάρντ που θα σταθεί αρωγός στην Ελληνική κυβέρνηση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την πλευρά της προσπαθεί και δημόσια και παρασκηνιακά να προωθήσει μια συνολική ρύθμιση που να ξεμπλοκάρει την εκταμίευση των δόσεων. Η δήλωση του προέδρου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ από την Ταορμίνα της Σικελίας περί αξιοπρέπειας του ελληνικού λαού και επίδειξη σεβασμού προς την Ελλάδα έγινε γι’ αυτό το λόγο. Φευ, οι δυνατότητες της Επιτροπής είναι περιορισμένες δεδομένου ότι το χρέος είναι μια υπόθεση που αφορά τα κράτη-μέλη, τα οποία λαμβάνουν και τις αποφάσεις και όχι τα θεσμικά όργανα.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ο Μάριο Ντράγκι θα ήθελαν επίσης μια συνολική απόφαση, ώστε να προωθήσουν την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Λόγω της φύσης της ΕΚΤ όμως, δεν μπορούν να πάρουν πρωτοβουλίες με σαφή πολιτική διάσταση.

Είναι προφανές ότι η βοήθεια μπορεί να έρθει μόνο από το Παρίσι, υπό την προϋπόθεση ότι ο νέος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, αποδείξει και στην πράξη πώς θέλει μια διαφορετική και πιο ισορροπημένη Ευρωζώνη.

Λύση για το χρέος μέσα στον Ιούνιο

Για λύση για το χρέος μέσα στον Ιούνιο, ακόμα και αν φθάσει το θέμα στη Συνοδό Κορυφής της 22ας Ιουνίου, μίλησε ο πρωθυπουργός, μετά τη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό της Εσθονίας Γιούρι Ράτας.
«Λύση να είναι και οπότε είναι να έλθει» δήλωσε ο πρωθυπουργός. Πρόσθεσε όμως ότι η κυβέρνηση παλεύει για συμφωνία στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου.