Το plan B αν το ΔΝΤ δεν συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα

Το plan B αν το ΔΝΤ δεν συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα

Το εναλλακτικό σενάριο και πώς μπορεί να μεταβληθούν τα δεδομένα

H συμφωνία μεταξύ Μέρκελ και Λαγκάρντ και η συμφωνία της 25ης Μαΐου 2016 συνεχίζουν να ισχύουν απαρέγκλιτα και το ΔΝΤ θα εισέλθει με πρόγραμμα χρηματοδότησης στην ελληνική διάσωση "με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο".

Αυτό επισημαίνουν με δηλώσεις τους στην εφημερίδα "Ειδήσεις" κορυφαίοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημειώνοντας ότι αυτό το καλοκαίρι «δεν θα έχουμε σε καμία περίπτωση μία νέα ελληνική κρίση».

Όπως σημειώνεται, ακόμα και αν το σημερινό πρόγραμμα με το ΔΝΤ καταρρεύσει, υπάρχουν ήδη πλάνα για δάνειο - γέφυρα όπως συνέβη το καλοκαίρι του 2015 και διαπραγμάτευση του νέου προγράμματος από το φθινόπωρο.

Επισημαίνεται ωστόσο ότι στις δύο ακόμα εβδομάδες που θα μεσολαβήσουν δεν μπορούν να γίνουν και πολλά. Μπορούν όμως να υπάρξουν συμβιβασμοί. Αναφέρεται ότι η Γερμανία οφείλει να δεχτεί ότι η χρηματοδότηση του ΔΝΤ μπορεί να μην ξεκινήσει αμέσως μετά την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου για χρηματοδοτική συμμετοχή. Η Γερμανία πρέπει να δεχθεί ότι η νομική προϋπόθεση ήταν απλώς η απόφαση χρηματοδοτικής συμμετοχής από το Δ.Σ. Από την πλευρά της η Ελλάδα πρέπει να δεχτεί ότι δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια ελιγμών και οι Ευρωπαίοι θα τηρήσουν την υπόσχεσή τους για αναδιάρθρωση μέσα στο 2018  και όχι τώρα, οπότε θα καθοριστούν και οι τελικές λεπτομέρειες.