ΔΝΤ: Αν υπήρχε ένας Μακρόν στην Ελλάδα, θα μπαίναμε τώρα στο πρόγραμμα

ΔΝΤ: Αν υπήρχε ένας Μακρόν στην Ελλάδα, θα μπαίναμε τώρα στο πρόγραμμα

Εντός 3 εβδομάδων θα υπάρξει συμφωνία για το χρέος, σύμφωνα με αξιωματούχο του Ταμείου

Τόσο η Ελλάδα, όσο και οι δανειστές είναι αναγκασμένοι να καταλήξουν σε μια συμφωνία, αφού η Ελλάδα έχει προθεσμίες για να πληρώσει ομόλογα και αυτό είναι η εγγύηση ότι θα υπάρξει συμφωνία για το χρέος τελικά και μάλιστα μέσα σε 3 εβδομάδες το αργότερο.

Αυτό δήλωσε στο αμερικανικό δίκτυο CNBC αξιωματούχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που δεν κατονομάζεται.

«Κάποιος χρειάζεται να κάνει κάποιες παραχωρήσεις. Υπάρχει η πεποίθηση ότι θα υπάρξει συμφωνία σε τρεις εβδομάδες λόγω πίεσης χρόνου», δήλωσε ο αξιωματούχος στο CNBC. Αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έχει επίσης γνώση των συνομιλιών, δήλωσε στο αμερικανικό δίκτυο ότι «στόχος είναι να πετύχουμε μια συμφωνία στις 15 Ιουνίου».

Τα ευαίσθητα πολιτικά ζητήματα, μεταξύ τους και οι επικείμενες εκλογές στη Γερμανία, έχουν επίσης καθυστερήσει τη διαδικασία, επισημαίνει το CNBC.

Όμως παρά την αισιοδοξία για λύση στις 15 Ιουνίου, ο ίδιος αξιωματούχος εκτίμησε πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να αποτελεί έναν οικονομικό πονοκέφαλο για την Ευρωζώνη. «Ας είμαστε ειλικρινείς, θα χρειαστούν είκοσι χρόνια για να φτιάξουμε την Ελλάδα», σχολίασε.

Όσον αφορά στις εκτιμήσεις ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί περαιτέρω οικονομική βοήθεια στο μέλλον, επεσήμανε: «Ως οικονομολόγος θα συμφωνούσα, όμως ως αξιωματούχος του ΔΝΤ δεν μπορώ, δεν μπορούμε να πάμε στο εκτελεστικό συμβούλιο και να πούμε ότι εργαζόμαστε σε ένα πρόγραμμα, όμως θα υπάρξει κι άλλο στο μέλλον. Το συμβούλιο θα έλεγε, πάρτε όλα τα απαραίτητα μέτρα τώρα για να μην έχουμε άλλο πρόγραμμα στο μέλλον».

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, το ΔΝΤ θέλει να έχει εγγυήσεις ότι η αναδιάρθρωση του χρέους θα γίνει και οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις θα εφαρμοστούν, ώστε να διασφαλιστεί η επιστροφή της Ελλάδας στην οικονομική ανάπτυξη.

«Αν είχαμε έναν Έλληνα Μακρόν θα μπαίναμε εδώ και τώρα» στο ελληνικό πρόγραμμα, δήλωσε ο αξιωματούχος του ΔΝΤ, αναφερόμενος στις δεσμεύσεις του Γάλλου προέδρου για ευρείες μεταρρυθμίσεις στη γαλλική οικονομία.