Διέρρευσαν τα πρακτικά του Eurogroup: Τι αποκαλύπτουν για το χρέος

Διέρρευσαν τα πρακτικά του Eurogroup: Τι αποκαλύπτουν για το χρέος

Η έκρηξη Τσακαλώτου, η εμμονή Σόιμπλε αλλά και το pivot Τόμσεν «ναι σε δόση, αποκλείεται να συμφωνήσει το ΔΝΤ για βιωσιμότητα του χρέους»

Μπορεί οι δηλώσεις μετά το πέρας του Eurogroup της 22ας Μαΐου να ήταν καθησυχαστικές, να μιλούσαν για «καλό κλίμα» και για λίγα βήματα που απομένουν μέχρι τη συμφωνία, όμως τα πρακτικά της συνεδρίασης, που διέρρευσαν, αποκαλύπτουν την εντελώς αντίθετη εικόνα.

Όπως δείχνουν τα ντοκουμέντα, που διαρρέει στη δημοσιότητα το Euro2Day, το κλίμα στη συνεδρίαση ήταν εκρηκτικό, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σήκωσε τα χέρια ψηλά, ο Γερμανός ομόλογός του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αρνήθηκε να μετακινηθεί έστω και βήμα από τις πάγιες γερμανικές εμμονές για χρέος, μέτρα κλπ ενώ ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Πωλ Τόμσεν, τήρησε στάση Πόντιου Πιλάτου, λέγοντας πως το Ταμείο μπορεί μεν να δεχτεί μια συμφωνία στις γραμμές που προτείνει ο Σόιμπλε αλλά επιμένοντας ότι το Ταμείο αποκλείεται να αναγνωρίσει ως βιώσιμο το ελληνικό χρέος.

Ήδη, όπως προκύπτει από τα πρακτικά, μόλις ξεκίνησε το δεύτερο μέρος της συνεδρίασης, ο κ. Τόμσεν, με την τοποθέτησή του, ουσιαστικά τορπίλισε τη συνεδρίαση λέγοντας ότι: «Αντιλαμβάνομαι ότι θέλετε να προχωρήσετε με αυτό τον τρόπο, όμως έχουμε επίσης συμφωνήσει ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να καταλήξει πως αυτή η δέσμη μέτρων θα μας φέρει on board, αλλά δεν είμαστε ακόμα εκεί. Δεν θα μπορέσουμε σήμερα να πούμε στο ΔΣ μας ότι οι προδιαγραφές τηρούνται. Δεν συμφωνήσαμε στα πρωτογενή πλεονάσματα, ούτε στις προβλέψεις για την ανάπτυξη. Θα χρειαστούμε αρκετά πιο συγκεκριμένα μέτρα, διαφορετικά δεν θα μας πείσετε να συμφωνήσουμε μαζί σας».

Άμεση ήταν η αντίδραση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, που μίλησε για γερμανικό βέτο αλλά και την προσπάθεια της Ελλάδας να συμβιβαστεί με τους όρους του ΔΝΤ, που τώρα πέφτει στο κενό «νομίζω ότι εάν δημοσιεύσουμε αυτή την πρόταση όπως είναι, τα ελληνικά ομόλογα θα ανέβουν και η ελληνική οικονομία θα υποφέρει. Είχα πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ, με βέτο από τη Γερμανία και την Ολλανδία, και έτσι ήμουν σε αδύναμη θέση. Δεχθήκαμε τους όρους του ΔΝΤ, έτσι έχουμε ένα πρόγραμμα με το ΔΝΤ. Η μπάλα είναι στο γήπεδό σας».

Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο κ. Σόιμπλε που επέμεινε ότι δεν έχει εξουσιοδότηση από τη χώρα του να δεχτεί οποιονδήποτε άλλο όρο πέρα από την απόφαση του Μαΐου του 2016. «Δεν είναι αποδεκτό ότι ο ένας συμβιβασμός (2016) οδηγεί σε έναν άλλο (το νέο προσχέδιο). Δεν έχω εξουσιοδότηση. Εάν είναι αυτός ο δρόμος, τότε καλή τύχη! Δεν θα βρούμε λύση», είπε ξεκάθαρα ο κ. Σόιμπλε.
Παρ' ότι η Ελλάδα βρήκε συμμάχους στα αιτήματά της, με κύριο σύμμαχο τη Γαλλία, η συνεδρίαση εκτροχιάστηκε σε βαθμό που δεν κατέστη δυνατό ούτε ένα βήμα προς κοινό τόπο συμφωνίας. Τελικά, μετά από συνεννόηση του Ε. Τσακαλώτου με τον Αλέξη Τσίπρα, η Αθήνα έβαλε βέτο στο δεύτερο προσχέδιο συμφωνίας και έτσι έληξε η συνεδρίαση.

Στους εκρηκτικούς διαλόγους που αποκαλύπτονται από τα έγγραφα που διέρρευσαν, φαίνεται ο Πωλ Τόμσεν να υπεραμύνεται της αρνητικής του στάσης ενώ παρενέβη ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, χωρίς όμως να καταφέρει να ανακόψει το θυελλώδες κλίμα.
Τον πρόεδρο του Eurogroup διέκοψε ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών. «Πολ, θέλεις να βάλουμε ένα στοίχημα; Αν είναι σωστή η Κομισιόν (για τις προβλέψεις για την ανάπτυξη) να πληρώσετε διπλά από ό,τι πρέπει. Εάν είστε εσείς σωστοί, να μην πληρώσετε τίποτα. Μπορούμε να βάλουμε αυτό το στοίχημα. Θα χάσετε», είναι τα λόγια του Αυστριακού ΥΠΟΙΚ.

Ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Ντε Γκίντος αναρωτήθηκε «πώς θα τετραγωνίσουμε τον κύκλο; Αντιλαμβάνομαι ότι η Ελλάδα και το ΔΝΤ έχουν ένσταση με την πρόταση. Μήπως να εξετάσουμε τον ρόλο του ΔΝΤ ως συμβούλου όπως στο ισπανικό μοντέλο;». «Δεν μπορείς να είσαι 50% έγκυος, όπως φαίνεται να είναι το ΔΝΤ τώρα» πρόσθεσε.
Με απόφαση Ντάισελμπλουμ διεκόπη η συνεδρίαση και να προχωρήσει σε διαβουλεύσεις με τους κκ Τσακαλώτο, Σόιμπλε, Τόμσεν. «Θα ζητήσω από το ΔΝΤ να μπει με πρόγραμμα ακόμα και εάν δεν δώσει χρήματα πριν κλείσει το θέμα με το χρέος» ανέφερε ο πρόεδρος της Ευρωζώνης.

Από την πλευρά του ο Πωλ Τόμσεν είπε πως «αυτή είναι μια ενδιαφέρουσα πρόταση, που μπορούμε να συζητήσουμε. Να πάμε στο ΔΣ με πρόγραμμα και να δώσουμε χρήματα αργότερα».

Ωστόσο αυτή η εξέλιξη προκάλεσε την έκρηξη του Έλληνα υπουργού, ο οποίος είδε την προσπάθεια να πέφτει στο κενό, με την Ελλάδα να έχει ψηφίσει το πολυνομοσχέδιο με τη σωρεία των σκληρών μέτρων αλλά να μην παίρνει κανένα αντάλλαγμα για το χρέος.

«Εάν αυτή είναι μια επιλογή, τότε είναι η χειρότερη των χειροτέρων για την Ελλάδα. Έχουμε διαπραγματευτεί ένα σκληρό πρόγραμμα με το ΔΝΤ, με την προϋπόθεση ότι θα έρθει με πρόγραμμα και θα πει ότι το χρέος είναι βιώσιμο, ώστε να γυρίσουμε σελίδα. Η συμμετοχή του ΔΝΤ πρέπει να είναι βασισμένη στο ότι πρέπει να πει ότι το χρέος είναι βιώσιμο» ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος.

Ο κ. Τόμσεν ανταπάντησε ότι αντιλαμβάνεται την απογοήτευση του κ. Τσακαλώτου, όμως η πραγματικότητα είναι ότι δεν υπάρχει καμία συμφωνία θέσεων για το χρέος.
Μετά από τετράωρη διακοπή συνεδρίασης, όταν οι υπουργοί του Eurogroup επανήλθαν στην αίθουσα, ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι η δήλωση (statement) δεν βρίσκει σύμφωνη την Ελλάδα και ότι αποσύρει τα δύο προσχέδια των ανακοινώσεων που ήταν στο τραπέζι.
Ο κ. Τσακαλώτος πήρε τον λόγο, λέγοντας ότι συνομίλησε με τον Αλέξη Τσίπρα πολλές φορές, ότι εκτιμά τις προσπάθειες που έγιναν, αλλά εξέφρασε την απογοήτευσή του.
«Εάν υπέγραφα αυτό τώρα, θα δημιουργούσα τεράστια πολιτική κρίση στην Ελλάδα και εάν γίνει αυτό, χρειάζομαι περισσότερο χρόνο για να σκεφτώ», είπε ο Έλληνας υπουργός.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ προσπάθησε να λήξει τη συνεδρίαση λέγοντας ότι θα κάνει τα πάντα για να κλείσει το θέμα μέχρι το επόμενο Eurogroup, για να πάρει απάντηση από τον κ. Σόιμπλε: «Ας μην έχουμε ψευδαισθήσεις. Αυτό ήταν μια τεράστια αποτυχία», είπε και επιτέθηκε στους συναδέλφους του, που μίλησαν στα μέσα ενημέρωσης και σήκωσαν ψηλά τον πήχη των προσδοκιών.
«Δεν είμαι πολύ αισιόδοξος ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν και θα βρούμε καλύτερη λύση από τη σημερινή. Να μάθετε το μάθημά σας, ότι πρέπει να παραμένουμε σε αυτά που έχουμε συμφωνήσει και να μην προσπαθούμε να αλλάξουμε τη ρητορική με δημόσιες δηλώσεις. Είμαι πραγματικά απογοητευμένος, γιατί μερικοί από μας μετακινήθηκαν περισσότερο από την εντολή (mandate) για να βρούμε λύση και τώρα αποτύχαμε. Λυπάμαι», είπε ο κ. Σόιμπλε.

Δείτε τα έγγραφα στο Euro2Day