Οι μεγάλοι επενδυτές πιάνουν στρατηγικές θέσεις στο ΧΑΑ

Οι μεγάλοι επενδυτές πιάνουν στρατηγικές θέσεις στο ΧΑΑ

Τα μεγάλα κεφάλαια αγοράζουν φθηνές ελληνικές μετοχές, όλων των κλάδων, και περιμένουν μεγάλες αποδόσεις μόλις κλείσει η οριστική συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα

Είναι από εκείνες τις ειδήσεις που δείχνουν ότι τα πράγματα δεν είναι πάντα τόσο άσχημα όσο περιγράφουν οι πηχυαίοι τίτλοι του ξένου Τύπου: τα μεγάλα κεφάλαια έχουν αρχίσει να πιάνουν στρατηγικές θέσεις στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών (ΧΑΑ), περιμένοντας μεγάλες αποδόσεις από τις επενδύσεις τους καθώς τα σύννεφα στις συνομιλίες μεταξύ της Αθήνας και των διεθνών πιστωτών της σταδιακά ξεκαθαρίζουν και αναμένεται η οριστική συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα.
Οι διαχειριστές μεγάλων κεφαλαίων, που διαχειρίζονται χαρτοφυλάκια εκατομμυρίων, αγοράζουν φθηνές ελληνικές μετοχές, από τίτλους τραπεζών μέχρι μετοχές εταιρειών όλων των κλάδων.
Η συμφωνία νωρίτερα τον Μάιο μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της ενίσχυσε τις ελπίδες για πιθανή ελάφρυνση του χρέους της χώρας που έχει υποστεί οικονομικές δυσκολίες για χρόνια, με αποτέλεσμα το χρηματιστήριο να καταγράψει το μεγαλύτερο σερί ανοδικών συνεδριάσεων εδώ και περισσότερο από δύο δεκαετίες.

«Πολλοί κοιτούν την Ελλάδα και όλοι αναμένουν μια πολιτική λύση. Σίγουρα θα εισρεύσουν χρήματα εάν υπάρξει μία λύση», δήλωσε ο Ρούντολφ Μπόλι, επικεφαλής του ελβετικού ταμείου αντιστάθμισης κινδύνου (hedge fund) RBR Capital.

«Αυτό που έχουμε δει μέχρι στιγμής είναι απλά τα πρώτα στάδια αυτού που θα μπορούσε να συμβεί στην ελληνική αγορά», δήλωσε ο Κρίστοφερ Κολούνγκα, ο οποίος βοηθά στη διαχείριση του Emerging Europe Fund της BlackRock. «Με την Ελλάδα, μάθαμε να είμαστε υπομονετικοί… αλλά η κατεύθυνση είναι ξεκάθαρη», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Στις περισσότερες διαπραγματεύσεις μέχρι στιγμής, η συμφωνία πάντα επιτυγχάνεται στο και ένα. Όλοι περιμένουν, όχι μόνο οι Έλληνες», δήλωσε ακόμη ο Κολούνγκα.

«Η Ελλάδα είναι ακόμα κάτι δύσκολο να το κατανοήσει κάποιος. Δεν είναι κάτι συνηθισμένο για τους μεγάλους διαχειριστές κεφαλαίων. Πρόκειται για hedge funds (ταμεία αντιστάθμισης κινδύνου) που αναζητούν ειδικές καταστάσεις προκειμένου να έχουν ασυνήθιστες αποδόσεις για το χαρτοφυλάκιό τους», δήλωσε ο Νίκος Κοσκολέτος, επικεφαλής ανάλυσης στην Eurobank Χρηματιστηριακή στην Αθήνα.

Ωστόσο, πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι κι άλλοι διαχειριστές κεφαλαίων αρχίζουν να υπολογίζουν σε μια συμφωνία που θα καταστήσει βιώσιμο το ελληνικό χρέος. Αυτό θα μπορούσε να ξεκλειδώσει τις απαραίτητες επενδύσεις και να επαναπατρίσει καταθέσεις που έφυγαν εκτός χώρας πριν από την επιβολή των capital controls.

Ο Ρούντολφ Μπόλι του RBR Capital επένδυσε ένα διψήφιο ποσό εκατομμυρίων ευρώ στις ελληνικές τράπεζες, καθώς θεώρησε ελκυστικές τις πολύ χαμηλές αποτιμήσεις και την οικονομική ανάκαμψη – σύμφωνα με προβλέψεις του ιδιωτικού τομέα η οικονομική ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο 1,5-1,7% ύστερα από μια μικρή μείωση του ΑΕΠ το 2016. Εκτός αυτού, ο Μπόλι δήλωσε ότι τα 'κόκκινα δάνεια' αντιμετωπίζονται και οι ελληνικές τράπεζες εμφανίζονται πιο αποτελεσματικές, για παράδειγμα, σε σχέση με τις ιταλικές.

Αν προστεθούν σε αυτό οι θετικές εκπλήξεις σε μακροοικονομικό επίπεδο – με την Ελλάδα να ξεπερνά τους στόχους για το δημοσιονομικό πλεόνασμα και να αναμένεται να καταγράψει φέτος ρυθμούς ανάπτυξης – τότε ενισχύεται η επενδυτική προοπτική της Ελλάδας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ