Reuters: Το προσχέδιο του Eurogroup που έμεινε στα χαρτιά

Το προσχέδιο απόφασης που είχαν ετοιμάσει οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ αποκαλύπτει το Reuters, ωστόσο όλα αυτά για την ώρα έμειναν στα χαρτιά.

Στο έγγραφο που έχει στην κατοχή του το πρακτορείο περιλαμβάνεται ένας συνδυασμός μέτρων έτσι ώστε η Ελλάδα να μειώσει το χρέος της και κάνει λόγο για διετή περίοδο χάριτος 10ετίας για τους τόκους, επαναγορά ομολόγων και μειώσεις των επιτοκίων.

Στο έγγραφο τονίζεται ότι με την πορεία που έχει το ελληνικό χρέος δεν μπορεί να φτάσει στο 120% του ΑΕΠ το 2020, αλλά στο 144%.

Το 15σελιδο έγγραφο μοιράστηκε μεταξύ των υπουργών οικονομικών στη συνεδρίαση του Eurogroup και περιλαμβάνεται διάφορους τρόπους ώστε να μειωθεί το χρέος της Ελλάδας έως το 2020, ωτόσο κατέληγε στο συμπέρασμα ότι μαζί με άλλα μέτρα χρειάζεται και κούρεμα, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση της Γερμανίας. "Για να μειωθεί το χρέος πρέπει να καταφύγουμε σε μέτρα που θα επιφέρουν απώλειες κεφαλαίων ή δημοσιονομικές επιπτώσεις για κράτη μέλη της ευρωζώνης", αναφέρει το έγγραφο πάνω στο οποίο έγιναν οι συζητήσεις.

Σύμφωνα με το Reuters στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται πως το χρέος θα μπορούσε να μειωθεί στο 120% του ΑΕΠ το 2022 χωρίς να χρειάζεται να υπάρξουν απώλειες κρατών μελών της ευρωζώνης.

Επίσης προβλέπεται αναστολή στις πληρωμές τόκων στα δάνεια που έχει λάβει η Ελλάδα από τον EFSF για 10 χρόνια και επιστροφή κερδών από τα ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ, ενώ προτείνεται η Ελλάδα να χρησιμοποιήσει 10 δισ. ευρώ για να επαναγοράσει ομόλογα στα 30 – 35 σεντς.