Συναγερμός για τις ασφαλιστικές εταιρίες στην Ευρώπη

Ανησυχία προκαλούν τα στοιχεία που προέκυψαν από τα τεστ αντοχής των ευρωπαϊκών ασφαλιστικών εταιριών, αφού σύμφωνα με την αρμόδια για τους ελέγχους Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελαμτικών Συντάξεων (EIOPA), μια στις δώδεκα εταιρίες, δηλαδή περίπου το 8%, δεν έχει αρκετά κεφάλαια ώστε να ανταποκριθεί στους νέους κανόνες κεφαλαιακής επάρκειας.

Τα τεστ αντοχής της EIOPA βασίστηκαν στους ισολογισμούς που κατατέθηκαν στα τέλη του 2013. Η ίδια η Αρχή πάντως επεσήμανε πως ο ασφαλιστικός κλάδος είναι «επαρκώς κεφαλαιοποιημένος», ενώ αποφάσισε να μην επιβάλει μέτρα στις επιχειρήσεις που δεν πέρασαν τα stress tests, οι οποίες όπως θα πρέπει να παρουσιάσουν σχέδια για τη δημιουργία κεφαλαιακών αποθεμάτων που θα παρέχουν ασφάλεια στους πελάτες τους.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, εντοπίζεται στα επιτόκια, αφού βάσει των αποτελεσμάτων των τεστ αντοχής, σχεδόν μία στις τέσσερις ασφαλιστικές δεν θα μπορέσει να καλύψει τις υποχρεώσεις της εάν τα επιτόκια παραμείνουν χαμηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα.

«Με τη διατήρηση των υπαρχουσών συνθηκών με τις χαμηλές αποδόσεις, ορισμένοι ασφαλιστικοί οργανισμοί θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν προβλήματα στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους σε διάστημα οκτώ έως έντεκα» αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΙΟΡΑ, συμπληρώνοντας στο σενάριο στασιμοπληθωρισμού «ιαπωνικού τύπου» το 24% των ασφαλιστικών δεν θα άντεχε.