Reuters: Η Γερμανία προτείνει επαναγορά χρέους στα 25 σεντς

Την επαναγορά από την Ελλάδα, του 50% των ομολόγων της που βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών, στο 25% της αξίας τους, θα προτείνει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο αποψινό Eurogroup, ως μέθοδο μείωσης του χρέους κατά 11 μονάδες, σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες επικαλείται η γερμανική υπηρεσία του πρακτορείου Reuters.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, οι ιδιώτες πιστωτές εξακολουθούν να κατέχουν ελληνικά ομόλογα αξίας 60 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Με τη γερμανική πρόταση εκτιμάται ότι η επαναγορά θα στοιχίσει περί τα 7,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα μισά θα καταβάλει η Αθήνα και τα υπόλοιπα θα εξοικονομηθούν από τα κέρδη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από την πώληση ελληνικών ομολόγων.

Στο μεταξύ κτακτες συνεδριάσεις προγραμματίζουν για την Τετάρτη το απόγευμα οι κοινοβουλευτικές ομάδες όλων των κομμάτων του γερμανικού ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, προκειμένου να ενημερωθούν από τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τα αποτελέσματα του αποψινού Eurogroup, αλλά και για το περιεχόμενο της τελικής έκθεσης της τρόικας.

Οι Γερμανοί βουλευτές ζήτησαν αναλυτική ενημέρωση από τον υπουργό, καθώς το ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο πρέπει να δώσει την έγκρισή του στο σχέδιο που θα προκύψει από τη συνεδρίαση του Eurogroup. Αυτό, σύμφωνα με τη γερμανική κυβέρνηση, σημαίνει ότι απόψε δεν μπορούν σε καμιά περίπτωση να ληφθούν οριστικές αποφάσεις για την περαιτέρω βοήθεια προς την Ελλάδα.