Παρέμβαση Γιούνκερ για εξεύρεση λύσης

Μπορεί οι Ευρωπαίοι, με κύριο υπεύθυνο το Βερολίνο, να χρονοτριβούν χαρακτηριστικά τα τελευταία δυόμισι χρόνια, σε ό,τι αφορά την εξεύρεση λύσης για την Ελλάδα, με αποτέλεσμα οι αγορές να τιμωρούν διαρκώς την Ευρωζώνη – με πλέον πρόσφατο παράδειγμα τη χθεσινοβραδινή υποβάθμιση της Γαλλίας -, φαίνεται όμως πως υπάρχουν και κάποιοι εντός της ζώνης του ευρώ, που επιδιώκουν να επισπεύσουν τις εξελίξεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, έχει επεξεργαστεί και θα καταθέσει πρόταση, ώστε στην αποψινή συνάντηση οι 17 και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να καταλήξουν σε κατ΄ αρχήν συμφωνία για την εκταμίευση της δόσης, αλλά και για το πώς θα λυθεί το πρόβλημα της διατηρησιμότητας του ελληνικού χρέους.

Σε περίπτωση, που ληφθεί τελικά απόφαση, οι υπουργοί Οικονομικών θα επιστρέψουν στις χώρες τους, έχοντας στη διάθεσή τους μια εβδομάδα για να εγκριθεί αυτή από τα κοινοβούλιά τους και στη συνέχεια, να υπάρξει και το τυπικό "ΟΚ" σε τηλεδιάσκεψη.

Στη συνέχεια, η ελληνική πλευρά θα είναι υποχρεωμένη να υπογράψει ένα νέο μνημόνιο - ως είθισται - με τις υποχρεώσεις της για την επόμενη τετραετία, ώστε δέκα μέρες μετά να μπουν τα χρήματα στα δημόσια ταμεία, δηλαδή στο λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος, με αυστηρή εποπτεία.

Το μεγάλο ζητούμενο είναι το τι θα γίνει με τη διατηρησιμότητα του ελληνικού χρέους και με τις παραδοχές για αυτό - κατά συνέπεια και για τη λύση.
 
Ρόλο - κλειδί σε αυτή την ιστορία θα παίξει η στάση της Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία φαίνεται να έχει αποδεχθεί τη μεσοβέζικη λύση, που αποκάλυψε το news.gr το Σάββατο. Δηλαδή, να βάλει νερό στο κρασί της σε ό,τι αφορά την πρόβλεψη για το ελληνικό χρέος το 2020, ώστε το θέμα να συζητηθεί ξανά μετά τις γερμανικές εκλογές.
 
Σε αυτό το πλαίσιο, προκρίνεται η πρόταση Σόιμπλε, η οποία προβλέπει μείωση των επιτοκίων των δανείων, που έχει λάβει η χώρα μας, και επιστροφή των κερδών, που έχουν αποκομίσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι χώρες της Ευρωζώνης, χωρίς κούρεμα του χρέους του επίσημου τομέα.

Αντίστροφη μέτρηση για το Eurogroup

Ένα από τα κρισιμότερα Eurogroup για την Ελλάδα ξεκινάει σε λίγες ώρες στις Βρυξέλλες, τόσο για το ύψος του ποσού που διακυβεύεται, όσο και για τη συνολικότερη λύση που αναμένεται στο ελληνικό θέμα, ενώ στα ξένα πρακτορεία ξεκίνησε απο χθες ένα μπαράζ δημοσιευμάτων.

Ο υπουργός οικονομικών Γ. Στουρνάρας, έχοντας στη βαλίτσα του τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου θα ζητήσει από τους δανειστές να δώσουν το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης, ωστόσο τα χρήματα δεν θα φτάσουν στην Ελλάδα πριν τις αρχές Δεκεμβρίου.

Το χθεσινό δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, αναφέρει ότι η Ελλάδα θα λάβει στις 5 Δεκεμβρίου συνολικά 44 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του Reuters, το Eurogroup θα δώσει μία θετική πολιτική απόφαση για την εκταμίευση της δόσης, όμως θα χρειαστεί και η έγκριση των ευρωπαϊκών κοινοβουλίων, μία διαδικασία που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 30 Νοεμβρίου. Δύο μέρες νωρίτερα, στις 28 Νοεμβρίου, οι πιστωτές θα συναντηθούν εκ νέου για να κρίνουν αν όλα είναι έτοιμα για την αποδέσμευση της δόσης. Αν όλα πάνε καλά, στις 3 Δεκεμβρίου θα ληφθεί η τελική απόφαση, στις 4 Δεκεμβρίου θα υπογραφεί αναθεωρημένο μνημόνιο κατανόησης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κομισιόν, και στις 5 Δεκεμβρίου θα εκταμιευθούν τα 44 δισ. ευρώ.

Λιγότερο αισιόδοξο είναι το χρονοδιάγραμμα που παρουσίασε στους κυβερνητικούς εταίρους ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, στις κατ'ιδίαν συναντήσεις που είχε μαζί τους. Σε αυτό το χρονοδιάγραμμα η δόση των 31,5 θα καταβληθεί πρώτη - ενώ οι άλλες δύο θα ακολουθήσουν τέλη Δεκεμβρίου ή Ιανουάριο.

Πληροφορίες, που μετέδωσε το πρακτορείο Dow Jones Newswires, κάνουν λόγο για πιθανότητα επιπλέον επιμήκυνσης αποπληρωμής του ελληνικού χρέους μέχρι το 2032, ενώ υπό συζήτηση τίθεται και η προοπτική της πρόωρης καταβολής της δόσης, ώστε μέρος αυτής να χρησιμοποιηθεί για την επαναγορά ελληνικών ομολόγων από τον ιδιωτικό τομέα.