«Η νεοφυής επιχειρηματικότητα θα είναι η νέα βαριά βιομηχανία της χώρας»

«Η νεοφυής επιχειρηματικότητα θα είναι η νέα βαριά βιομηχανία της χώρας»

«Θέλουμε να καταρρίψουμε το μύθο ότι η πολιτεία είναι εμπόδιο στην επιχειρηματικότητα» δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Ν. Παππάς

«Είναι σημαντική η στήριξη των θερμοκοιτίδων. Δεν είναι πυροτέχνημα η στήριξη των πρωτοβουλιών της νεοφυούς και καινοτομικής επιχειρηματικότητας. Με ενεργό και διαρκή διάλογο θέλουμε το δημόσιο να είναι αρωγός σε αυτή την προσπάθεια». Αυτό σημείωσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς στην έναρξη του τριήμερου Φεστιβάλ Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας «2nd Athens Innovation Festival (AIF 2018)» που διοργανώνεται από το ΕΒΕΑ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Αττικής.

Όπως τόνισε ο υπουργός, έχει κερδηθεί το στοίχημα για την αυτονόητη υποχρέωση της πολιτείας να υποστηρίζει τη νεοφυή επιχειρηματικότητα.

«Η νεοφυής επιχειρηματικότητα μπορεί και θα γίνει η νέα βαριά βιομηχανία αυτής χώρας» υπογράμμισε ο κ. Παππάς και σημείωσε ότι προχωρούν πρωτοβουλίες όπως η ενίσχυση του ψηφιακού μετασχηματισμού του δημόσιου τομέα, με τη συνεργασία των επιμελητηρίων, όπου χρειάζεται, όπως στο ηλεκτρονικό ΓΕΜΗ με τις ψηφιακές απομακρυσμένες υπογραφές, ενώ αναμένεται να τρέξει σε λίγο καιρό πρόγραμμα προθερμοκοίτισης που αφορά startuppers και άλλους δικαιούχους 18-45 ετών, ύψους 30 εκατ ευρώ που θα αφορά περιφερειακές θερμοκοιτίδες και 500 επιχειρήσεις με στόχο τις 3,5 χιλιάδες θέσεις εργασίας.

«Θέλουμε να καταρρίψουμε το μύθο ότι η πολιτεία είναι εμπόδιο στην επιχειρηματικότητα. Αλλά όχι την επιχειρηματικότητα που έχουμε δει τα προηγούμενα χρόνια την αρνητική της πλευρά, αλλά αυτή που τολμά» υπογράμμισε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι οι ριζικές καινοτομίες χρηματοδοτούνται από νωρίς σε πολλά μέρη του κόσμου από το δημόσιο τομέα και σημείωσε ότι στόχος και της Ελληνικής κυβέρνησης είναι να σταθεί δίπλα στους νέους καινοτόμους επιχειρηματίες ως υποστηρικτής.

«Το 57% των ελληνικών επιχειρήσεων είναι καινοτόμες»

Ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης είπε ότι το 57% των ελληνικών επιχειρήσεων χαρακτηρίζονται ως καινοτόμες καθώς ξεπερνούν το μέσο όρο στην ΕΕ αλλά είναι περισσότερο η καινοτομία που αφορά στο μάρκετινγκ ή στην εσωτερική οργάνωση. Το 57,7% των ελληνικών εταιρειών καινοτομούν λοιπόν, με κάποιο τρόπο, όπως είπε, αλλά ο τύπος της καινοτομίας προϊόντων ή διαδικασιών που οδηγεί σε προστιθέμενη αξία φαίνεται ότι αυξάνει σημαντικά μόλις την τελευταία τριετία και είναι αυτή η καινοτομία που προκύπτει από την επιστημονική έρευνα «κι αυτό γεννά προσδοκίες για το μέλλον».

Στόχος, όπως είπε, είναι η ισόρροπη κινητικότητα για την ανάσχεση φυγής στελεχών στο εξωτερικό. Αυτό θα γίνει με ποιοτικές θέσεις αλλά κυρίως με ελκυστικά περιβάλλοντα εργασίας και με τις δράσεις του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Τεχνολογίας.

Όπως είπε ο κ. Φωτάκης ήδη διαφαίνεται έντονη τάση νέοι επιστήμονες να έχουν υποβάλει προτάσεις να έρθουν στη χώρα για να υλοποιήσουν σε ελληνικά πανεπιστήμια ή ερευνητικά κέντρα τις ιδέες τους, ενώ ενισχύονται 28 βασικές υποδομές, ενισχύεται ο ερευνητικός εξοπλισμός και ενθαρρύνεται η συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα. Μέσα στο μήνα, σύμφωνα με τον κ. Φωτάκη, αναμένεται να γίνει η προκήρυξη του δεύτερου κύκλου του προγράμματος «ερευνώ- δημιουργώ- καινοτόμων».

Τέλος ανέφερε μία ιδέα που θέλει να προωθηθεί σχετικά με τη λειτουργία ενός νέου τύπου τεχνολογικού πάρκου στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις, όπου ο διαχειριστής του πάρκου δεν θα είναι το δημόσιο αλλά ο ιδιωτικός τομέα με όλες τις τεχνικές που υπάρχουν για την επώαση. Ο ιδιωτικός τομέας σε αυτό το πάρκο θα μπορεί να επενδύσει με συμμετοχές ή κεφάλαιο σποράς στις επιχειρήσεις του πάρκου. Το δημόσιο θα υποστηρίξει με κτιριακές και εργαστηριακές υποδομές και με ένα νέο θεσμικό πλαίσιο.

«Επενδύουμε στους νέους που επιχειρούν»

Η περιφέρεια Αττικής, σημείωσε η περιφερειάρχης, Ρένα Δούρου, έχει κάνει τη στρατηγική επιλογή να επενδύσει στους νέους και τις νέες που επιχειρούν, που καινοτομούν. «Ένα νέο επιχειρείν, που μπορεί να αναστρέψει το brain drain, να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να παραμείνουν οι νέοι στον τόπο. Να συμβάλει σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης που δημιουργεί βιώσιμες θέσεις δουλειάς. Που δίνει έμφαση στην καινοτόμο επιχειρηματικότητα, τη γαλάζια ανάπτυξη, τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ένα επιχειρείν που περνάει μέσα από τα σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία όπως είναι το crowdfunding, τις νέες τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, την ψηφιακή οικονομία, και πολλούς άλλους σύγχρονους τομείς του νέου επιχειρείν».

Η ίδια πρόσθεσε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση συμβάλλει στη δημιουργία των κατάλληλων οικοσυστημάτων με στόχο την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας και της εξωστρέφειας και τόνισε ότι στο πλαίσιο αυτό, διατίθενται πόροι ύψους 200 εκατ. ευρώ από το ΠΕΠ Αττικής για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων και πρωτοβουλιών, όπως τα cluster, τους συνεργατικούς σχηματισμούς καινοτομίας, που αφορούν στους τομείς της εγκεκριμένης Περιφερειακής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης.

Επίσης χρηματοδοτείται το Κέντρο Επιχειρηματικής Καινοτομίας για τη Γαλάζια Ανάπτυξη με 1.800.000 ευρώ και στηρίζεται το έργο της Θερμοκοιτίδας Νεοφυών Επιχειρήσεων του ΕΒΕΑ για την υλοποίηση δράσεων όπως η συμβουλευτική και η δικτύωση, που για το 2018, ανέρχεται συνολικά στο ποσό των 180.000 ευρώ.