Πτώση-σοκ με τζίρο-ρεκόρ στο Χρηματιστήριο

“Κατέρρευσε” ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, μετά τη χθεσινή επίτευξη του στόχου για κλείσιμο πάνω από τις χίλιες μονάδες, με τη συντριπτική πλειοψηφία των μετοχών να κινούνται πτωτικά και τον τζίρο να κυμαίνεται σε ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα, με τη “μερίδα του λέοντος” να καταγράφεται στη μετοχή του ΟΠΑΠ.

Ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 987,45 μονάδες, υποχωρώντας κατά 3,14%, με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα 133 εκατ. ευρώ και τον όγκο στα 68,6 εκατ. τεμάχια.

Η “Λέων Δεπόλας Χρηματιστηριακή” σχολιάζει: “Μεγάλη πτώση και ισχυρές πιέσεις στη συντριπτική πλειοψηφία των τίτλων κατά τη σημερινή συνεδρίαση στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά με το Γενικό Δείκτη να χάνει ποσοστό 3,14% και την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 133εκ€(!) με τον τίτλο του ΟΠΑΠ να διακινεί μετοχές αξίας 52εκ€. Η μετοχή του ΟΠΑΠ έκλεισε χαμηλότερα σε ποσοστό 11,46% μετά τη διατύπωση, από το Διεθνές Δικαστηρίο (ΔΕΚ), ενστάσεων σχετικά με το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ ύστερα από προσφυγή εταιρειών διαδικτυακού στοιχηματισμού. Ο τίτλος έκλεισε στα 6,26€ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό τα 5,6€. Σημαντικές ρευστοποιήσεις παρατηρήθηκαν σε μεγάλο αριθμό μετοχών εταιρειών της μεσαίας και μεγάλης κεφαλαιοποίησης ενώ και ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε χαμηλότερα σε ποσοστό 2,81% μετά το ανοδικό σερί των τελευταίων δυο ημερών. Αντίθετα, με μικρά κέρδη κινούνται αυτήν την ώρα οι κυριότερες ευρωπαϊκές αλλά και οι αμερικανικές αγορές στο άνοιγμα τους”.

Πράγματι, το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές και τη Γουολ Στριτ είναι αισθητά καλύτερο, με τον FTSE 100 στο Λονδίνο να ενισχύεται κατά 1,19%, τον DAX στη Φρανκφούρτη να καταγράφει κέρδη 0,57% και τον CAC 40 να σημειώνει άνοδο 0,67%.

Την ίδια στιγμή στη Γουολ Στριτ, ο Dow Jones καταγράφει κέρδη 0,51%, ο S&P 500 κινείται στο +0,26%, και μόνο ο NASDAQ σημειώνει πτώση 0,35%.

Ενισχύεται εν τω μεταξύ το ευρώ έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,3359 (άνοδος 0,31%).