Tη Δευτέρα, πιθανότατα, η επαναλειτουργία του Χρηματιστηρίου

Για τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας μετατίθεται η επαναλειτουργία της χρηματιστηριακής αγοράς, με τον πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κ. Μποτόπουλο να δηλώνει στην ΕΡΤ ότι ο στόχος είναι η αγορά να ανοίξει τη Δευτέρα.

Προϋπόθεση για να ανοίξει και πάλι το Χρηματιστήριο είναι η υπογραφή υπουργικής απόφασης, αλλά και να λυθεί το τεχνικό πρόβλημα σχετικά με τα μηχανογραφικά συστήματα των τραπεζών τα οποία θα πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα των περιορισμών που θα υπάρχουν για τους Έλληνες επενδυτές.

Διαβάστε αναλυτικά: Με περιορισμούς η επαναλειτουργία του Χρηματιστηρίου 

Τα μηχανογραφικά συστήματα των τραπεζών θα πρέπει να προσαρμοστούν καθώς οι Έλληνες επενδυτές θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν κατά κύριο λόγο «φρέσκο» χρήμα για να αγοράσουν μετοχές, κάτι που απαιτεί τη δημιουργία νέων λογαριασμών.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς έχουν γίνει οι σχετικές συνεννοήσεις με τις τράπεζες και χρειάζονται μερικές ημέρες ακόμη για να λυθεί το πρόβλημα.

Το Σαββατοκύριακο θα γίνουν τα απαραίτητα δοκιμαστικά και εάν όλα πάνε καλά το Χρηματιστήριο Αθηνών θα ανοίξει και πάλι την ερχόμενη Δευτέρα.

Σχετικά με τους περιορισμούς που τίθενται στις κινήσεις των Ελλήνων επενδυτών ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς τόνισε ότι η ΕΚΤ ανησυχεί μήπως, εάν το άνοιγμα της αγοράς γίνει χωρίς περιορισμούς, θα υπάρξει σημαντική εκροή κεφαλαίων από το τραπεζικό σύστημα.

Έτσι ενώ οι συναλλαγές των ξένων επενδυτών θα είναι ελεύθερες, οι Έλληνες επενδυτές δεν θα έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε αγορές μετοχών χρησιμοποιώντας το «παλαιό χρήμα». Θα μπορούν να προβαίνουν σε αγορές καταθέτοντας «νέο» χρήμα, χρησιμοποιώντας εμβάσματα από το εξωτερικό και κεφάλαια που θα προέλθουν από πώληση υφιστάμενων μετοχών, καθώς θα μπορούν να κάνουν χρήση και των κεφαλαίων που τυχόν υπάρχουν στα πιστωτικά υπόλοιπα στις χρηματιστηριακές εταιρείες.