Ανεβαίνει το χρηματιστήριο μετά τις “ισχυρές τράπεζες” της ΕΚΤ

"Πολύ ισχυρές οι ελληνικές τράπεζες" και θα αντέξουν την παρούσα κρίση ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα νωρίτερα σήμερα το πρωί, προκαλώντας ένα κύμα ανακούφισης στους επενδυτές που αμέσως έφερε στο "πράσινο" τις τιμές του Γενικού Δείκτη.

Έτσι, περίπου 3 ώρες πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης το Χρηματιστήριο Αθηνών καταγράφει κέρδη άνω του 3%, για πρώτη φορά μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εκλογών.

Μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg, η Ντανιέλ Νουί, επικεφαλής της ΕΚΤ για την εποπτεία των ευρωπαϊκών τραπεζών, εκτίμησε πως οι ελληνικές τράπεζες "αντιμετωπίζουν μία δύσκολη κατάσταση τώρα, λόγω των πρόσφατων εκλογών, αλλά είναι πολύ ισχυρές" προσθέτοντας πως "έχει γίνει πολλή δουλειά για να ενισχυθούν οι ισολογισμοί τους κατά τα τελευταία χρόνια".

Η κ. Νουί είπε ότι οι ελληνικές τράπεζες παρακολουθούνται στενά, καθώς υπάρχει "μία κατάσταση που δεν είναι ακριβώς η κανονική". Κάλεσε δε τις διοικήσεις των τραπεζών να διαχειριστούν με συντηρητικό τρόπο τη ρευστότητά τους, αλλά εμφανίστηκε βέβαιη πως "θα ξεπεράσουν και αυτή την κρίση, όπως και τις προηγούμενες".

Σύμφωνα με το Bloomberg, oι αναλήψεις τραπεζικών καταθέσεων ανήλθαν σε 11 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο και συνολικά ξεπέρασαν τα 14 δισ. ευρώ στην προεκλογική περίοδο.