Το πιο επιτυχημένο χρηματιστήριο της χρονιάς ήταν της… Αργεντινής!

Σίγουρα ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών δε θα μπορούσε να βρίσκεται στη λίστα με τους δείκτες που κατέγραψαν τα μεγαλύτερα κέρδη εντός του 2014 – στο διάστημα αυτό κατέγραψε απώλειες 29%. Ωστόσο, και ο δείκτης που βρίσκεται στην κορυφή της λίστας μάλλον αποτελεί έκπληξη...

Πρόκειται για τον Buenos Aires Merval Index, το γενικό δείκτη του Χρηματιστηρίου της Αργεντινής, ο οποίος, παρά το γεγονός ότι η χώρα παλεύει με τον κίνδυνο της χρεοκοπίας και διέρχεται μία νομισματική κρίση, κατέγραψε κέρδη της τάξεως του 58,9% το 2014! Και μάλιστα τα κέρδη στα μέσα Σεπτεμβρίου είχαν φτάσει ακόμα και το 133% σε ετήσια βάση, αλλά μετά ένα μεγάλο μέρος αυτών εξανεμίστηκε.

Αντίθετα, ο γενικός δείκτης του χρηματιστηρίου του Καράκας, στη Βενεζουέλα, που για χρόνια βρισκόταν στην κορυφή της σχετικής λίστας, δεν τα πήγε τόσο καλά το 2014, σε μεγάλο βαθμό λόγω της ραγδαίας πτώσης της τιμής του πετρελαίου.
 
Κάτω από τον Buenos Aires Merval Index στη σχετική λίστα των δεικτών που παρακολουθεί το Reuters, βρίσκονται δύο κινεζικοί δείκτες, ο Shanghai Composite και ο China Securities Index 300, με κέρδη 52,8% και 51,6% αντίστοιχα.

Πολύ μικρότερα ήταν τα κέρδη του S&P 500 στη Γουολ Στριτ, της τάξεως του 12,5%, ενώ με τις βαριές απώλειες που κατέγραψε τον τελευταίο μήνα, ο ρωσικός δείκτης RTS κατατάσσεται στην τελευταία θέση της λίστας, με απώλειες 45%...