“Υπάρχει πολύς θόρυβος για πρόωρες εκλογές και οι αγορές έχουν δίκιο”

Οι επενδυτές φαίνεται να αποφεύγουν τα κρατικά ομόλογα της Ελλάδας εν όψει των σκληρών διαπραγματεύσεων με τους διεθνείς πιστωτές της, αλλά κυρίως υπό το φόβο να γίνουν πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα, όπως γράφει το CNBC που επαναφέρει τις ανησυχίες για την οικονομία.

Οι αποδόσεις αυτήν την εβδομάδα δεν άγγιξαν το 9% που είχε σημειωθεί στα μέσα Οκτωβρίου, όταν το αρνητικό κλίμα αναφορικά με την Ελλάδα επηρέασε τις παγκόσμιες αγορές, γράφει το CNBC. Ωστόσο, η αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων τονίζει πως τα οικονομικά προβλήματα της χώρας δεν έχουν τελειώσει.

«Η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει μεγάλες χρηματοδοτικές ανάγκες το 2015και εξακολουθεί να είναι στον αέρα ο τρόπος με τον οποίο θα καλυφθούν, κάτι που πιθανότατα προκαλεί νευρικότητα στις αγορές», δήλωσε στο CNBC η Sarah Pemberton, οικονομολόγος της Capital Economics.

To CNBC επισημαίνει ότι οι εκλογές για την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας αναμένονται τον Φεβρουάριο, όμως υπάρχουν ανησυχίες ότι οι ισχυρές επιδόσεις των αντιμνημονιακών κομμάτων μπορεί να οδηγήσουν σε πρόωρες εκλογές.

«Υπάρχει πολύς θόρυβος και οι αγορές έχουν δίκιο να ανησυχούν», λέει ο broker της Mint Partners, Bill Blain. «Φαίνονται πιθανές οι νέες εκλογές του χρόνου».

Για τους επενδυτές, η βασική ανησυχία είναι πως τα κυβερνητικά σχέδια για μεταρρυθμίσεις θα απορριφθούν από την τρόικα, σχολιάζει.

«Είδαμε από την απότομη αύξηση των αποδόσεων τον Οκτώβριο ότι το κλίμα της αγοράς σε ό,τι αφορά την Ελλάδα παραμένει εύθραυστο και νομίζω πως θα συνεχίσουμε να βλέπουμε διακυμάνσεις τους επόμενους μήνες», σημείωσε από την πλευρά της η Pemberton.