Facebook-WhatApp : Άξιζε τα 19 δισ. δολάρια αυτό το deal;

Άξιζε 19 δισ. δολάρια η εφαρμογή του WhatsApp, που εξαγοράστηκε από το Facebook;

Η εξαγορά της εφαρμογής instant messaging ήταν η πιο ακριβή στον κόσμο του διαδικτύου και ιδίως στων social media και προκάλεσε τέτοιο σχολιασμό που το Facebook αιτιολόγησε ότι ο αριθμός των χρηστών που έχει στη διάθεσή της η εφαρμογή ήταν ο λόγος που δαπανήθηκε αυτό το ποσό.

Όπως ανακοινώθηκε, από το συνολικό ποσό, τα 4 δισ. δολάρια θα πρέπει να καταβληθούν σε μετρητά και τα υπόλοιπα θα δοθούν μερισματικά σε μετοχές του Facebook.

Η Deutsche Welle μίλησε για την τιμή της εξαγοράς με τον καθηγητή Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο του Έσσεν-Ντούισμπουργκ, Τομπίας Κόλμαν.

"Πρόκειται με βεβαιότητα για ένα πολύ έξυπνο deal. Κι αυτό γιατί η WhatsApp εξελίχθηκε τα τελευταία χρόνια σε έναν ισχυρό ανταγωνιστή του Facebook. Κυρίως στις νεότερες γενιές. Στις κατηγορίες αυτές η αύξηση των χρηστών ήταν κάτι περισσότερο από θεαματική και υπό την έννοια αυτή προέκυψε μεγάλος κίνδυνος για το Facebook, το οποίο θα μπορούσε να χάσει την κυρίαρχη θέση του στα κοινωνικά δίκτυα. Μπορεί, λοιπόν, η τιμή να είναι θεαματική, αλλά πρόκειται για μια πολύ έξυπνη κίνηση", εξήγησε ο κύριος Κόλμαν.

"Θεωρείται βέβαιο ότι το προηγούμενο της εξαγοράς της WhatsApp, με αυτό το μυθικό ποσό, αλλάζει τα δεδομένα στην αγορά. Βέβαιο είναι επίσης ότι θα ακολουθήσουν και άλλες τέτοιου είδους εξαγορές. Υπάρχει τόσο μεγάλη δυναμική που δεν μπορούμε να φανταστούμε ποιο θα είναι το Facebook του αύριο", πρόσθεσε ο Γερμανός.

Άνοιγμα στην Ασία

Στο μεταξύ, άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι το Facebook, το οποίο πριν από μερικούς μήνες το Facebook είχε εισπράξει ένα ηχηρό "όχι" από μια άλλη εταιρεία messaging, την Snapchat, επιχειρεί άνοιγμα σε αναδυόμενες αγορές της Νότιας Αμερικής και της Ασίας, όπου το WhatsApp χρησιμοποιείται ήδη συχνότερα από την Ευρώπη.

Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ, ιδιοκτήτης του Facebook, φέρεται να βρισκόταν υπό πίεση, καθώς είχε επιδείξει ενδιαφέρον για την εξαγορά της WhatsApp και η Google, γράφει το blog "The Information".

Η WhatsApp ιδρύθηκε το 2009 από δύο πρώην συνεργάτες της yahoo και έχει σήμερα περίπου 450 εκατομμύρια χρήστες. Κάθε μέρα προστίθενται στο κλαμπ ένα εκατομμύριο νέοι χρήστες. Μέσω της εφαρμογής WhatsApp, στέλνονται καθημερινά 18 δισεκατομμύρια μηνύματα. Το WhatsApp είναι ένα από τα πιο δημοφιλή προγράμματα στα smartphones και στα Tablets. Το κόστος της εφαρμογής είναι μηδαμινό. Δεν υπερβαίνει το ένα δολάριο το χρόνο.

Όπως τονίζει ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Γιαν Κουμ, στο πρόγραμμα "δεν υπάρχουν διαφημίσεις και άλλα κόλπα".