Τα επαγγέλματα του μέλλοντος

Οι εξειδικευμένοι τεχνικοί και οι τεχνολόγοι καθώς και τα συναφή, με αυτές τις ειδικότητες, επαγγέλματα φαίνεται πως θα είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι,  από τις τάσεις που προβλέπει πως θα έχουν διαμορφωθεί το 2020 στην Ελλάδα το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (CEDEFOP).

Αναφερόμενο ειδικότερα στην Ελλάδα, το Ευρωπαϊκό Κέντρο προβλέπει και μια δεύτερη ομάδα επαγγελμάτων που φαίνεται να επιβιώνουν το 2020 με θετικό πρόσημο (3,6%). Πρόκειται για θέσεις που δεν απαιτούν υψηλή εξειδίκευση και θα συνεχίσουν να αυξάνονται και στο σύνολο της Ε.Ε.

Ποιοι ακόμη θεωρείται πιθανό να βρουν δουλειές στην Ελλάδα του 2020; "Πωλητές, εργαζόμενοι στις υπηρεσίες, χειριστές μηχανών και συναρμολογητές εργαλείων", υποδεικνύει η προβολή του Κέντρου. Μάλιστα οι ειδικότητες στον ευρύτερο τομέα των υπηρεσιών αναμένεται να έχουν αύξηση 3,6% το 2020 (έναντι επέκτασης 25,2% τη χρονική περίοδο 20002010). Στο 0,9% προβλέπεται να ανέλθει η αύξηση των χειριστών μηχανημάτων (έναντι αύξησης 3,5% την πρώτη δεκαετία).

Μεγάλη υποχώρηση περιμένει,  αντίθετα, τα ανώτερα και διευθυντικά στελέχη (-10,7% το 2020 έναντι 12,5% της περιόδου 2000-2010), τους ελεύθερους επαγγελματίες (-6,3% έναντι προηγούμενης αύξησης 33,1%, ενώ θα συνεχιστεί η απαξίωση επαγγελμάτων συνδεδεμένων με χειροτεχνίες, αλλά και με την εξειδικευμένη απασχόληση στην αγροτική οικονομία και την αλιεία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αγροτικές ειδικότητες αναμένεται να εμφανίσουν μείωση 18,1%, λίγο χαμηλότερη από τη μείωση που σημείωσαν και την περίοδο 20002010 (-27%).

Αυτή η προβολή των ειδικοτήτων που θα επιβιώσουν στο μέλλον περιορίζεται ακόμη περισσότερο εάν μεταφερθούμε στις προβολές για την ανάπτυξη των κλάδων.

Mε εξαίρεση τον κλάδο διανομής και μεταφορών ο οποίος προβλέπεται να έχει αύξηση 3% (αύξηση 14,4% είχε και την περίοδο 2000-2010), οι υπόλοιποι κλάδοι που εφοδίασαν την αγορά με θέσεις εργασίας και με νέα επαγγέλματα, εμφανίζουν είτε στασιμότητα, είτε μείωση. Μάλιστα στον επιχειρηματικό τομέα οι τάσεις απασχόλησης δεν εμφανίζουν καμία εξέλιξη το 2020, ενώ στο -14% θα κινηθεί η απασχόληση και στις κατασκευές. Επίσης, στις βιομηχανίες η πτώση της απασχόλησης θα αγγίξει το -4,8%.

Συνολικά θα απαιτηθεί σε όλες τις εργασίες μεγαλύτερη εξειδίκευση, ενώ ακόμη και στις παραδοσιακά χαμηλών προσόντων θέσεις θα αυξηθεί η πολυπλοκότητα.