Εργαζόμενοι: Πώς θα πληρωθείτε τη Μεγάλη Παρασκευή

Δεν είναι από το νόμο υποχρεωτική αργία, συνεπώς επιτρέπεται αυτή την ημέρα η λειτουργία των εμπορικών επιχειρήσεων

Η Μεγάλη Παρασκευή δεν είναι από το νόμο υποχρεωτική αργία, συνεπώς επιτρέπεται αυτή την ημέρα η λειτουργία των εμπορικών επιχειρήσεων και η απασχόληση των μισθωτών στον ιδιωτικό τομέα. Εξαίρεση αποτελούν οι κλάδοι για τους οποίους προβλέπεται αργία βάσει ειδικών διοικητικών ή υπουργικών αποφάσεων, συλλογικών συμβάσεων, διαιτητικών αποφάσεων κ.ο.κ. Αντίθετα είναι αργία για τους μισθωτούς του Δημοσίου, ενώ κλειστές θα είναι και οι τράπεζες, οι οποίες θα ανοίξουν στις 4 Μαΐου.

Για τα καταστήματα σύμφωνα με το άρθρο 4 του Βασιλικού Διατάγματος 748 του 1966, απαγορεύεται η απασχόληση των μισθωτών και η λειτουργία των καταστημάτων μέχρι της 13:00. Ωστόσο, υπάρχουν και σε αυτό το διάταγμα κατά τόπους εξαιρέσεις, καθώς ο νόμος 435/76 προβλέπει πως είναι δυνατόν με απόφαση του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη και μετά από σύμφωνη γνώμη των οικείων επαγγελματικών, εργοδοτικών και εργατικών οργανώσεων, να ορισθεί και διαφορετικά η λειτουργία των καταστημάτων την ημέρα αυτή.

Πώς αμοίβεται η μέρα

Στους μισθωτούς που θα απασχολούνται αυτήν την ημέρα, αν είναι ημερομίσθιοι οφείλεται να λάβουν το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους χωρίς καμία προσαύξηση, αν αμείβονται με μηνιαίο μισθό καμιά αμοιβή, πέρα του κανονικού μηνιαίου μισθού τους. Σημειώνεται ιδιαίτερα για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο εάν δεν απασχοληθούν, έστω και για λόγους που δεν οφείλονται σε υπαιτιότητα τους, δεν υπάρχει θέμα για την καταβολή του ημερομισθίού τους, αναφέρει το dikaiologitika.gr.

Εάν η επιχείρηση παραμένει συνήθως κλειστή τέτοια μέρα α) όσοι αμείβονται με ημερομίσθιο δεν δικαιούνται κατά κανόνα να λάβουν το ημερομίσθιο τους, γιατί δεν υπάρχει διάταξη νόμου με την οποία να θεσπίζεται γενική υποχρέωση των εργοδοτών για την πληρωμή του ημερομισθίου στις μη εξαιρέσιμες αργίες, εκτός βέβαια αν από έθιμο ή επιχειρησιακή συνήθεια ή ΣΣΕ κλπ προβλέπεται ότι θα αργήσουν στις εορτές αυτές, καταβάλλοντας όμως το αντίστοιχο ημερομίσθιο β) όσοι αμείβονται με μηνιαίο μισθό θα λάβουν κανονικά το μισθό τους χωρίς καμιά πρόσθετη αμοιβή.

Αν όμως λειτουργεί συνήθως κατά την ημέρα αυτή αλλά φέτος ο εργοδότης αποφάσισε μονομερώς να μη λειτουργήσει, οφείλει να καταβάλλει στους αμειβόμενους με ημερομίσθιο το ημερομίσθιο τους, κατά τις διατάξεις περί υπερημερίας εργοδότου, και σε όσους αμείβονται με μηνιαίο μισθό δεν δικαιούνται άλλης αμοιβής εκτός από τον κανονικό μηνιαίο μισθό τους.

Αν όμως η επιχείρηση παρέμεινε κλειστή τα προηγούμενα χρόνια και φέτος ο εργοδότης εξαιρετικώς αποφάσισε την λειτουργία της, τότε α) οι αμειβόμενοι με ημερομίσθιο δικαιούνται το κανονικό τους ημερομίσθιο και β) οι αμειβόμενοι με μισθό δικαιούνται να λάβουν το 1/25 επί πλέον του μισθού τους (διότι ο μισθός αντιστοιχεί στις εργάσιμες ημέρες του μηνός, ενώ η μέρα αυτή δεν ήταν γι αυτούς εργάσιμη και συνεπώς δεν περιλαμβάνονταν στο μισθό τους η αμοιβή για τη μέρα αυτή).