Αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Οι Αρχές έχουν προθεσμία ενός μηνός για να σας ενημερώσουν ότι έλαβαν την αίτηση, μετά την αναγνώριση

Σε περίπτωση που επιθυμείτε να εργαστείτε σε μία άλλη χώρα της Ε.Ε , ίσως χρειάζεται αναγνώριση των επαγγελματικών σας προσόντων, αν το επάγγελμα είναι νομικώς κατοχυρωμένο σε αυτή τη χώρα.

Αν πρόκειται να παρέχετε τις υπηρεσίες σας προσωρινά σε μία άλλη χώρα της Ε.Ε, τότε μπορεί να χρειαστεί να στείλετε σχετική δήλωση. Αν το επάγγελμά σας είναι νομικά κατοχυρωμένο και συνδέεται με τη δημόσια ασφάλεια και υγεία, τότε μπορεί να υποβληθείτε σε έλεγχο των προσόντων σας.

Σχετικά με το αν ένα επάγγελμα είναι νομικά κατοχυρωμένο σε άλλη χώρα της Ε.Ε, μπορείτε να συμβουλευτείτε τη βάση δεδομένων που περιλαμβάνει τα νομικώς κατοχυρωμένα επαγγέλματα.

Σε περίπτωση που δεν βρίσκεται το επάγγελμά σας στη βάση δεδομένων με τα αναγνωρισμένα επαγγέλματα, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τις αρμόδιες αρχές που θα σας ενημερώσουν για τα έγγραφα που πρέπει να υποβάλετε.

Αν το επάγγελμα σας είναι νομικά κατοχυρωμένο στη χώρα καταγωγής σας, αλλά δεν είναι στην άλλη χώρα, τότε μπορείτε να το ασκήσετε εκεί, όπως ακριβώς και οι υπήκοοι αυτής της χώρας

Όταν υποβάλετε αίτηση για την αναγνώριση των προσόντων σας, οι Αρχές έχουν προθεσμία ενός μηνός για να σας ενημερώσουν ότι έλαβαν την αίτησή σας και να ζητήσουν δικαιολογητικά.

Οφείλουν να εκδώσουν την απόφασή τους εντός τεσσάρων μηνών από την ημερομηνία παραλαβής της αίτησης με τα πλήρη στοιχεία. Αν απορρίψουν την αίτηση, θα πρέπει να σας δώσουν εξηγήσεις για τους λόγους της απόρριψης.

Αν δεν λάβουν απόφαση εντός της προθεσμίας, ο αιτών έχει τη δυνατότητα να ασκήσει προσφυγή ενώπιον των εθνικών δικαστηρίων.

Ο αιτών μπορεί επίσης, να επικοινωνήσει με τις υπηρεσίες παροχής βοήθειας της Ε.Ε ή με τα εθνικά σημεία επικοινωνίας για την αναγνώριση των αντίστοιχων επαγγελματικών προσόντων.

Οι αρμόδιες αρχές μπορούν να ζητήσουν επικυρωμένα αντίγραφα ή/και πιστοποιημένες μεταφράσεις ορισμένων σημαντικών δικαιολογητικών (πιστοποίηση από ορκωτό μεταφραστή που εγγυάται την ακρίβεια των μεταφράσεων).

Οι αρχές δεν επιτρέπεται να ζητούν πιστοποιημένες μεταφράσεις για τα εξής:

  • τίτλους που αφορούν σε γιατρούς, νοσοκόμους, κτηνιάτρους, φαρμακοποιούς, οδοντιάτρους ή αρχιτέκτονες
  • δελτία ταυτότητας ή διαβατήρια και γενικά έγγραφα που δεν σχετίζονται με τα προσόντα του αιτούντος
Χρύσα Τσιώτση
 

[email protected]