Απόλυση ή υποβάθμιση; Το δίλημμα των εκπαιδευτικών σε διαθεσιμότητα

Επιβεβαιώθηκε η αποκάλυψη του news.gr ότι οι προσφερόμενες θέσεις για τους εκπαιδευτικούς σε διαθεσιμότητα αφορούν την κατηγορία εκπαίδευσης ΔΕ Βοηθών Νοσηλευτών ενώ οι εκπαιδευτικού του κλάδου ΠΕ14.06 είναι πτυχιούχοι νοσηλευτικής ΑΕΙ και οι εκπαιδευτικοί ΠΕ18.10 πτυχιούχοι ΤΕΙ.

Μάλιστα, αρκετοί από τους εκπαιδευτικούς εκτός της παιδαγωγικής κατάρτισης από την ΑΣΠΑΙΤΕ είναι κάτοχοι μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών.

Εκπαιδευτικοί υψηλών προσόντων που υπηρέτησαν χρόνια τη δημόσια εκπαίδευση καλούνται να τοποθετηθούν σε θέσεις κατώτερες και από αυτές που κατέχουν οι μαθητές τους που τόσα χρόνια δίδασκαν στα Επαγγελματικά Λύκεια. Στο ΦΕΚ ορίζεται ότι εκτός από τις 13 θέσεις Νοσηλευτικής και τις 4 θέσεις Νοσηλευτών σε ΙΕΚ και ΣΕΚ προσφέρονται και 182 θέσεις Βοηθών Νοσηλευτών κατηγορίας εκπαίδευσης ΔΕ.

Τα προσόντα για να διεκδικήσει κάποιος μια από τις ακόλουθες θέσεις ΔΕ Βοηθών Νοσηλευτών είναι τα ακόλουθα:

α) Πτυχίο ή δίπλωμα ή απολυτήριος τίτλος Μέσης Τεχνικής Επαγγελματικής Νοσηλευτικής Σχολής (ΜΤΕΝΣ) ή ειδικοτήτων Βοηθών Νοσηλευτών ή Βοηθών Νοσοκόμων ή Νοσηλευτικής ή Νοσηλευτικής Τραυματολογίας (Βοηθός Τραυματολογίας ορθοπεδικής) ή Νοσηλευτικής Χειρουργείου ή Νοσηλευτικής Ογκολογικών Παθήσεων (Ειδικής Νοσηλευτικής) ή Νοσηλευτικής Μονάδων Εντατικής Θεραπείας ή Νοσηλευτικής Ατόμων με Ψυχικές Παθήσεις δευτεροβάθμιας ή μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της ημεδαπής ή ισότιμος τίτλος σχολών της ημεδαπής ή αλλοδαπής, αντίστοιχης ειδικότητας,

β) Άδεια άσκησης επαγγέλματος βοηθού νοσηλευτή.

Μάλιστα, για την άδεια άσκησης όπου απαιτείται έχουν δοθεί και οδηγίες που αναφέρουν:

Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ορίζεται ως απαραίτητο προσόν η άδεια άσκησης επαγγέλματος, αυτή θα πρέπει να έχει κατατεθεί μέχρι την ημερομηνία υποβολής της αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης του υπαλλήλου για τη μετάταξή του ή εναλλακτικά στην περίπτωση που χωρίς δική του υπαιτιότητα είναι αδύνατη η άμεση λήψη της σχετικής άδειας, απαιτείται επικυρωμένο αντίγραφο της αίτησης προς την αρμόδια υπηρεσία.

Ήδη οι εκπαιδευτικοί διαμαρτύρονται έντονα για το γεγονός και εκφράζουν την πικρία τους γιατί αν και είναι υπάλληλοι με υψηλά προσόντα και η πρόσληψή τους έγινε με αξιοκρατικές διαδικασίες δεν τους προσφέρονται θέσεις αντίστοιχες των προσόντων τους.  Η Συντονιστική Επιτροπή των Εκπαιδευτικών σε διαθεσιμότητα αναφέρει χαρακτηριστικά ότι   «ξεδιάντροπα προκηρύσσονται 182 θέσεις ΔΕ Βοηθών Νοσηλευτών  με πρόθεση την εξευτελιστική τοποθέτηση των συναδέλφων νοσηλευτών ή μάλλον την απόλυσή τους, μιας και δεν διαθέτουν τα "απαιτούμενα προσόντα" για την "διεκδίκηση" των θέσεων αυτών!"

Οι εκπαιδευτικοί της ειδικότητας νοσηλευτικής θα βρεθούν αντιμέτωποι με το δίλημμα "απόλυση η υποβάθμιση". Το δίλημμα αυτό στηρίζεται στο γεγονός ότι σύμφωνα με το άρθρο 91 του Ν. 4172/2013 ο υπάλληλος μπορεί να μεταταχθεί σε κλάδο κατώτερης κατηγορίας εφόσον συναινεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόβλημα το αντιμετωπίζουν μόνο οι εκπαιδευτικοί της ειδικότητας της νοσηλευτικής καθώς στους εκπαιδευτικούς τις μαιευτικής προσφέρθηκαν 18 θέσεις ΤΕ.

Εκτός των 182 θέσεων Βοηθών Νοσηλευτών και των 18 θέσεων Μαιευτικής προκηρύχθηκαν και 111 θέσεις για εκπαιδευτικούς με δεύτερα πτυχία και 70 θέσεις σε ΙΕΚ και ΣΕΚ. Σύμφωνα με το ΦΕΚ καλείται το προσωπικό της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα λόγω κατάργησης ειδικοτήτων κατά κλάδο και κατηγορία, εντός αποκλειστικής προθεσμίας δέκα πέντε (15) ημερών από τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, να υποβάλει, στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, στις οποίες κατείχε οργανική ή προσωποπαγή θέση, Αίτηση − Υπεύθυνη Δήλωση για τη μετάταξη του καθορίζοντας τη σειρά προτίμησης των φορέων που επιθυμεί να μεταταχθεί .

Το news.gr παρουσιάζει τον αριθμό των θέσεων  ανά ειδικότητα που προσφέρονται σε διευθύνεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης . Από τον πιο κάτω πίνακα προκύπτει, ότι στο σύνολο των 111 θέσεων, σχεδόν οι μισές απευθύνονται σε πτυχιούχους φυσικής αγωγής, ενώ αρκετές είναι και οι θέσεις που προσφέρονται σε θεολόγους. Στον αντίποδα δεν προσφέρεται μεγάλος αριθμός θέσεων σε μαθηματικούς και φυσικούς. Αξίζει να σημειωθεί ότι αν και είχαν προκηρυχθεί θέσεις στις ειδικότητες των φιλολόγων, δασκάλων και νηπιαγωγών προσφέρεται ξανά περιορισμένος αριθμός θέσεων.  Συγκεκριμένα η μια θέση φιλολόγου αφορά τη ΔΔΕ Άρτας, οι δύο θέσεις δασκάλων αφορούν την Α Αθήνας και η  μια θέση νηπιαγωγού την πρωτοβάθμια Φλώρινας.

Δεύτερο πτυχίο

Αριθμός θέσεων

Φυσικής Αγωγής

54

Θεολόγοι

19

Χημικοί

6

Φυσικοί

5

Μαθηματικοί

3

Διοίκηση Επιχειρήσεων

3

Κοινωνιολόγοι

2

Δάσκαλοι

2

Νηπιαγωγοί

2

Λογιστική

2

Γεωλόγοι

2

Κοινωνιολόγοι

2

Τροφίμων-διατροφής

2

Οικονομολόγοι

1

Φυτική Παραγωγή

1

Δραματική Τέχνη

1

Φιλόλογοι

1

Αρχιτεκτονική

1

Μηχανολόγοι

1

Αγγλικής

1

Πέρα των 111 θέσεων για εκπαιδευτικούς με δεύτερο πτυχίο προσφέρονται και 70 θέσεις σε ΙΕΚ και ΣΕΚ με τις περισσότερες από αυτές να αφορούν τους βρεφονηπιοκόμους. Όσον αφορά τις ειδικότητες κατανέμονται ως εξής:

Βρεφονηπιοκόμοι

36

Νοσηλευτική

13

Νοσηλευτές

4

Γραφικών Τεχνών

4

Υπάλληλοι λογιστηρίου

2

Γραφιστική

2

Διακοσμητική

2

Κοινωνικής Εργασίας

1

Χημικών Εργαστηρίων

1

Μηχανοτεχνίτες

1

Ηλεκτροτεχνίτες

1

Το ΦΕΚ 479/2014

Καλόγηρος Βασίλειος