Προσλήψεις και τοποθετήσεις 141 εκπαιδευτικών

Ανακοινώθηκαν από το πρόγραμμα ΔΙΑΠΟΛΙΣ που αφορά την εκπαίδευση αλλοδαπών και παλιννοστούντων μαθητών και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ οι τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών σε 141 σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2013-2014.

Στο πρόγραμμα προσλαμβάνονται για να διδάξουν σε τμήματα ένταξης, νηπιαγωγοί, δάσκαλοι και φιλόλογοι. Οι προσλήψεις δεν πραγματοποιούνται από τους πίνακες των αναπληρωτών εκπαιδευτικών του Υπουργείου Παιδείας, όπως συμβαίνει με το πρόγραμμα "Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας - ΖΕΠ", άλλα από πίνακα ο οποίος έχει συνταχθεί με βάση τις αιτήσεις που κατέθεσαν 2.502 εκπαιδευτικοί με την υπ’ αριθμό 3596 πρόσκληση του 2011.

Μέσα από την αντιπαραβολή των πινάκων του 2011 και του 2013 διαπιστώσαμε ότι συμπεριλαμβάνονται οι ίδιοι εκπαιδευτικοί, με την ίδια μοριοδότηση. Αναρωτιόμαστε κατά πόσο είναι δίκαιο να υπάρχει, όπως φαίνεται, ένας κλειστός στην ουσία πίνακας που να μη δίνει τη δυνατότητα σε νέους εκπαιδευτικούς να καταθέσουν αιτήσεις και φυσικά σε όσους είναι ήδη στους πίνακες να αναπροσαρμόσουν τη θέση τους με βάση τα επιπρόσθετα προσόντα που πιθανόν να έχουν αποκτήσει κατά την πάροδο των 2 ετών

Από τον εν λόγω λοιπόν πίνακα κατάταξης στον οποίο περιλαμβάνονται 2.179 εκπαιδευτικοί, που είχαν καταθέσει έγκυρες αιτήσεις τον Ιούλιο του 2011, πραγματοποιήθηκαν οι προσλήψεις των εκπαιδευτικών για το 2011-2012, 2012-2013 άλλα και του φετινού σχολικού έτους 2013-2014.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πρόγραμμα αυτό προσλαμβάνονται δεκάδες εκπαιδευτικοί που συνάπτουν Συμβάσεις Έργου με τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας του Α.Π.Θ. Η έναρξη κάθε σύμβασης ταυτίζεται με την έναρξη του τμήματος ελληνομάθειας που ανατίθεται στον εκπαιδευτή σε οποιαδήποτε χρονική φάση της σχολικής περιόδου και ολοκληρώνεται με τη λήξη αυτής. Η αμοιβή προκύπτει από το σύνολο των πραγματικών ωρών διδασκαλίας, ενώ το ποσό της ωριαίας αντιμισθίας ανέρχεται στα 15 € μικτά. Επισημαίνεται ότι όλες οι Συμβάσεις Έργου συνάπτονται με την ιδιότητα του επιτηδευματία (έναρξη επαγγέλματος στην εφορία με ΚΑΔ Υπηρεσίες καθηγητή), ενώ επί του ποσού της μικτής αποζημίωσης γίνονται οι νόμιμες κρατήσεις.

Όσον αφορά τα σχολεία που συμμετέχουν τη φετινή σχολική χρονιά στο πρόγραμμα ανέρχονται σε 141 και στους τρεις άξονες της πράξης. Οι σχολικές μονάδες κατανέμονται ως εξής:

ΑΠ1: Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Βορείου Αιγαίου, Κρήτης

Αριθμός επιλεγμένων σχολικών μονάδων όλων των βαθμίδων: 40

ΑΠ2: Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Αττικής

Αριθμός επιλεγμένων σχολικών μονάδων όλων των βαθμίδων: 99

ΑΠ3: Στερεάς Ελλάδας, Νοτίου Αιγαίου

Αριθμός επιλεγμένων σχολικών μονάδων όλων των βαθμίδων: 2

Καλόγηρος Βασίλειος