Προσλήψεις 445 ατόμων στον ΟΠΕΚΕΠΕ

Στην πρόσληψη 445 ατόμων στο πλαίσιο του προγράμματος ανάπτυξη και υλοποίηση ενιαίου συστήματος απόκτησης εργασιακής εμπειρίας για άνεργους επιστήμονες των οποίων η ειδίκευση/εξειδίκευση είναι συναφής με τον αγροτικό χώρο, στις 8 περιφέρειες Σύγκλισης, στις 3 περιφέρειες Σταδιακής Εξόδου και στις 2 περιφέρειες Σταδιακής Εισόδου, προχωράει ο ΟΠΕΚΕΠΕ συνολικού προϋπολογισμού 1.894.810 €.

Αντικείμενο της πράξης αποτελεί η δημιουργία ενός συστήματος απόκτησης εργασιακής εμπειρίας με τη μορφή επιδοτούμενης συμμετοχής σε αυτό, διάρκειας 800 ωρών σε 445 άνεργους επιστήμονες Πανεπιστημιακής ή Τεχνολογικής εκπαίδευσης οι οποίοι είναι εξειδικευμένοι σε αντικείμενα συναφή με τον αγροτικό χώρο και συγκεκριμένα σε άνεργους γεωτεχνικούς (γεωπόνους, δασολόγους, κτηνιάτρους), τοπογράφους μηχανικούς και οικονομολόγους.

Σκοπός του Προγράμματος

Σκοπός του Προγράμματος είναι η ενίσχυση των ενίσχυση των δεξιοτήτων και η απόκτηση εργασιακής εμπειρίας ανέργων επιστημόνων εξειδικευμένων στα θέματα του αγροτικού τομέα.

Ειδικότερα, με το Πρόγραμμα αυτό αναμένεται, να επιτευχθούν ενδεικτικά οι ακόλουθοι στόχοι:

  • Βελτίωση των επαγγελματικών προσόντων των ανέργων ΠΕ/ΤΕ Γεωτεχνικών (ήτοι, Γεωπόνων, Κτηνιάτρων, Δασολόγων), Τοπογράφων, Οικονομικών, ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβασή τους στην αγορά εργασίας του αγροτικού τομέα.
  • Δυνατότητα των ανέργων Γεωτεχνικών, Τοπογράφων, Οικονομικών ΠΕ/ΤΕ, να έρθουν σε επαφή με μελλοντικούς εργοδότες τους (Αγροτικές Επιχειρήσεις) και να πείσουν για τις εργασιακές δυνατότητές τους
  • Εξυπηρέτηση του στρατηγικού στόχου της χώρας, ως μέλους της Ε.Ε., για διατήρηση και ενίσχυση της αγροτικής τεχνογνωσίας και της ανάπτυξης του αγροτικού τομέα και της ανασυγκρότησης της υπαίθρου.

Για την συμμετοχή των ωφελουμένων στο ενιαίο σύστημα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας προβλέπεται επίδομα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας το οποίο ανέρχεται συνολικά στο ποσό των 4.258,00 € συμπεριλαμβανομένων των νόμιμων κρατήσεων και των κρατήσεων για ασφαλιστική κάλυψη επαγγελματικού κινδύνου για κάθε ωφελούμενο.

Κάθε ενδιαφερόμενος για να συμμετέχει στο πρόγραμμα καλείται:

  • Να συμπληρώσει και να υποβάλλει ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου στην ιστοσελίδα του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε www.opekepe.gr τη φόρμα «Αίτηση Συμμετοχής» από την Δευτέρα 14/10/2013 και το αργότερο μέχρι τις 29/10/2013 και ώρα 14.00.
  •  Να επιλεγεί κατόπιν αξιολόγησης σύμφωνα με τους όρους της παρούσας πρόσκλησης.

Δικαίωμα συμμετοχής στο 'Ενιαίο σύστημα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας' έχουν άνεργοι επιστήμονες Πανεπιστημιακής ή Τεχνολογικής εκπαίδευσης και ειδικότερα άνεργοι γεωτεχνικοί (και συγκεκριμένα γεωπόνοι, δασολόγοι, κτηνίατροι), τοπογράφοι μηχανικοί και οικονομολόγοι των οποίων η εξειδίκευση είναι συναφής με τον αγροτικό τομέα.

Εκτός των ανωτέρω, θα δοθεί έμφαση στην διευκόλυνση της πρόσβασης στην απασχόληση:

  • των νέων
  • των γυναικών
  • των μακροχρόνια ανέργων,
  • καθώς και των ανέργων από ειδικές κοινωνικές ομάδες (άνεργοι από ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού).

Ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. καθ’ όλη τη διάρκεια της ανάπτυξης και υλοποίησης του ενιαίου συστήματος απόκτησης εργασιακής εμπειρίας παρέχει στους εμπλεκόμενους στο σύστημα, Υπηρεσίες Υποστήριξης, οι οποίες αφορούν τους όρους και τις διαδικασίες υλοποίησής του από το Γραφείο Υποδοχής (HELP DESK), με στοιχεία επικοινωνίας: τηλ. 210 8802532, 210- 8802426, e-mail: [email protected],[email protected].

Ενότητες στις οποίες θα εξειδικευτούν οι ωφελούμενοι

Οι ωφελούμενοι για να έρθουν σε επαφή και να εξοικειωθούν με βασικές έννοιες και μεθοδολογίες που αφορούν τα αντικείμενα αρμοδιότητας του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., θα συμμετάσχουν σε ημερίδες που θα πραγματοποιηθούν από στελέχη του Οργανισμού και στις 13 περιφέρειες της χώρας.

Οι θεματικές ενότητες των ενημερωτικών αυτών εκδηλώσεων θα αφορούν:

  1. Γενικές έννοιες -Ορισμοί εφαρμογής της ΚΑΠ
  2. Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΣ)
  3. Ενιαία Αίτηση
  4. Δηλούμενες Εκτάσεις – Επιφάνειες
  5. Παραστατικά Κατοχής
  6. Καθεστώτα Ενίσχυσης
  7. Μετρά Ειδικής Στήριξης Άρθρου 68
  8. Ειδικά μετρά στήριξης στα μικρά νησιά αιγαίου
  9. Πολλαπλή Συμμόρφωση
  10. Έλεγχοι
  11. Κυρώσεις Σχετικές με την Επιλεξιμότητα
  12. Κυρώσεις λόγω Πολλαπλής Συμμόρφωσης
  13. Γενικές Διατάξεις Σχετικά με τις Μειώσεις
  14. Ανωτέρα Βία και Έκτακτες Περιστάσεις
  15. Φυσικά Περιστατικά
  16. Πληρωμές
  17. Ανάκτηση Αχρεωστήτως Καταβληθέντων Ποσών
  18. Διαφοροποίηση

Στη συνέχεια και με τη βοήθεια των εξατομικευμένων σχεδίων που θα αναπτυχθούν για κάθε έναν, οι ωφελούμενοι θα τοποθετηθούν στην κατάλληλη θέση, ώστε να συμμετέχουν και να υποβοηθούν τα στελέχη του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. στις εργασίες του Οργανισμού. Έτσι, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος θα έχουν αποκτήσει πιστοποιημένη εργασιακή εμπειρία σε αντικείμενα συναφή με τις αρμοδιότητες του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. και συγκεκριμένα, στα εξής αντικείμενα:

α) στις Αιτήσεις Ενίσχυσης των αγροτών σε σχέση με τη συμμόρφωσή τους στις απαιτήσεις των υφιστάμενων κανόνων Ενιαίας Ενίσχυσης,

β) στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου των Αιτήσεων που εφαρμόζεται τόσο στα αλφαριθμητικά όσο και στα γεωχωρικά δεδομένα,

γ) στις διαδικασίες διοικητικών και επιτόπιων ελέγχων συμμόρφωσης των Αιτήσεων Ενιαίας Ενίσχυσης

δ) στη συμβουλευτική στήριξη των αγροτών για την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ με έμφαση στη νέες ορθές καλλιεργητικές και περιβαλλοντικές πρακτικές και

ε) στην ενημέρωση των αγροτών μέσω απλουστευμένων διαδικασιών (έντυπα, οδηγοί κλπ.) των επιχειρηματικών δυνατοτήτων που ανοίγονται για την διαφοροποίηση του γεωργικού επαγγέλματος.

Μητρώο Ωφελουμένων

Οι άνεργοι επιστήμονες γεωτεχνικοί, τοπογράφοι και οικονομολόγοι, θα επιλεγούν με τα κριτήρια και τη διαδικασία που προβλέπεται στην παρούσα και θα εγγραφούν στο Μητρώο Ωφελουμένων που θα συγκροτήσει ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις της παρούσας. Οι άνεργοι, που θα εγγραφούν στο Μητρώο Ωφελουμένων, δεν θα υπερβούν τα 445 άτομα, τα οποία αναλαμβάνουν την υποχρέωση να συμμετέχουν στο ενιαίο σύστημα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας με τους όρους της παρούσας. Επισημαίνεται ότι στον Μητρώο Ωφελουμένων θα αναγράφεται ο Κωδικός Αριθμός Υποβολής Αίτησης Συμμετοχής (ΚΑΥΑΣ) και όχι το Ονοματεπώνυμο του ωφελουμένου.

1.3.4      Ενημέρωση των ενδιαφερομένων

Η ενημέρωση των εμπλεκόμενων στο ενιαίο σύστημα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας θα γίνεται μέσω της ιστοσελίδας του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. www.opekepe.gr

1.4.         Διάρκεια του Προγράμματος

Η χρονική διάρκεια υλοποίησης της πράξης είναι 7 μήνες.

Δικαίωμα συμμετοχής

Δικαίωμα συμμετοχής στο ενιαίο σύστημα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας για ανέργους επιστήμονες και επομένως δικαίωμα υποβολής «Αίτησης Συμμετοχής» έχουν άνεργοι γεωτεχνικοί, τοπογράφοι μηχανικοί, οικονομολόγοι πτυχιούχοι ΑΕΙ/ΤΕΙ, οι οποίοι πληρούν τις κάτωθι προϋποθέσεις:

  • Να είναι κάτοχοι πτυχίων γεωτεχνικού (γεωπόνου, δασολόγου, κτηνιάτρου), τοπογράφου μηχανικού, οικονομολόγου από σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πανεπιστημιακού ή τεχνολογικού τομέα) ή να διαθέτουν σχετική βεβαίωση επιτυχούς περάτωσης των σπουδών τους.

Ειδικότερα για τους οικονομολόγους απαιτείται να διαθέτουν πτυχίο ή μεταπτυχιακό/διδακτορικό τίτλο σπουδών σε αντικείμενα συναφή με τον αγροτικό τομέα ή βεβαιούμενη εργασιακή εμπειρία σε αντικείμενα συναφή με τον αγροτικό χώρο.

Οι πτυχιούχοι σχολών της αλλοδαπής να διαθέτουν βεβαίωση ισοτιμίας και αντιστοιχίας όπου απαιτείται από το ΔΟΑΤΑΠ.

  • Να έχουν την ιδιότητα του άνεργου και να διαθέτουν δελτίο ανεργίας σε ισχύ.
  • Για τους ανέργους επιστήμονες οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι σε επαγγελματικές ενώσεις ή επιμελητήρια και δεν έχουν δικαίωμα εγγραφής στα μητρώα ανέργων, να έχουν ατομικό/οικογενειακό εισόδημα για το οικονομικό έτος 2013 (εισόδημα 2012) έως 5.000 €.
  • Να είναι Έλληνες πολίτες ή πολίτες άλλου κράτους μέλους της ΕΕ ή να είναι πολίτες που έχουν δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης στη χώρα μας.

Διαδικασία υποβολής Αίτησης Συμμετοχής

Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων αρχίζει την Δευτέρα 14/10/2013 και λήγει την Τρίτη 29/10/2013, ώρα 14.00 μ.μ.

Κάθε ενδιαφερόμενος για να συμμετέχει στο Ενιαίο σύστημα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας πρέπει:

A. να συμπληρώσει και να υποβάλλει ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου στην ιστοσελίδα του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε www.opekepe.gr την φόρμα «Αίτηση Συμμετοχής» το αργότερο μέχρι την Τρίτη 29/10/2013 και ώρα 14.00.

Αιτήσεις που θα κατατεθούν μετά την παραπάνω ημερομηνία και ώρα, θεωρούνται εκπρόθεσμες και αποκλείονται.