H Yamaha βάζει στην πίστα το πρωτότυπο OR2T

Δεν πρόλαβε να παρουσιαστεί το τρίτροχο MWT-09 στο 44ο Σαλόνι του Τόκιο και η Yamaha διακριτικά «διέρρευσε» το βίντεο από ένα πραγματικά πρωτότυπο πλαγιαζόμενο πολύτροχο που βρίσκεται υπό εξέλιξη.

Ονομάζεται OR2T, διαθέτει 4 τροχούς και μπροστινή ανάρτηση που αποτελεί μετεξέλιξη εκείνης που πρωτοπαρουσιάστηκε στο πρωτότυπο τετράτροχο Tesseract το 2007 στο 40ο Tokyo Motor Show, τότε που η αγορά των πλαγιαζόμενων πολύτροχων βρισκόταν στα «σπάργανα».

Η Ιταλική Piaggio ένα χρόνο πριν (το 2006) είχε παρουσιάσει το MP3 ως ένα μοναδικό σκούτερ με ένα παράδοξο σύστημα ανάρτησης, το οποίο επέτρεπε στους 2 μπροστινούς τροχούς να γέρνουν κατά το στρίψιμο. Μετά μπήκαν στο «χορό» των πολύτροχων η Ελβετική Quadro και η Γαλλική Peugeot με δικά τους πρωτότυπα.

Κοινός παρονομαστής για την Piaggio και την Quadro ήταν το Ιταλικό Σχεδιαστήριο «Studio Marabese Design» που είχε αναλάβει το στήσιμο των δυο διαφορετικών συστημάτων ανάρτησης.

Σημειωτέον ότι η Quadro ανήκει στο «Studio Marabese Design» και κατασκευάζει το Quadro4, το οποίο είναι το μοναδικό πλαγιαζόμενο τετράτροχο «Leaning Multi Wheeler» που κυκλοφορεί στην αγορά.

Το 2013 η Yamaha παρουσίασε το Tricity 125 ως σκούτερ εξοπλισμένο με ένα διαφορετικό μπροστινό σύστημα ανάρτησης που είναι αρκετά διαφοροποιημένο από κάθε άλλο, ακόμη και από το «ομόσταυλο» Tesseract. Ένα χρόνο μετά το Tricity μπήκε στην παραγωγή και αμέσως «σάρωσε» τις πωλήσεις στην Ευρώπη.

Το MWT-09 που αποκαλύφθηκε πριν από περίπου 3 εβδομάδες στο Τόκιο είναι περιληπτικά μια παραλλαγή του «στησίματος» του Tricity με φαρδύτερη έδραση των τροχών και ένα στιβαρό μπράτσο που κατευθύνει τα 4 ανεστραμμένα καλάμια της μπροστινής ανάρτησης.

Κάποιοι το θεωρούν ως την άμεση αντίδραση της Yamaha στο πρωτότυπο Neowing της Honda καθώς το πρωτότυπο τετράτροχο σχεδιάστηκε ως ένα μεγάλο πλαγιαζόμενο πολύτροχο σπορ-τουρισμού. To ΟΡ2Τ δανείζεται τον τρικύλινδρο κινητήρα 847 κυβικών του ΜΤ-09 και τον μοιράζεται με το MWT-09 αλλά εκεί σταματούν οι ομοιότητες.

Αυτό που μας παρουσιάζει η Yamaha δεν είναι ένα τρίτροχο MWT-09 με έναν ακόμη, τέταρτο πίσω τροχό. Το OR2T είναι ένα εξελισσόμενο πρωτότυπο που αποκαλύπτει μία μπροστινή ανάρτηση με μοχλικό σύστημα παρόμοιο με του επίσης πρωτότυπου Tesseract που είχε παρουσιαστεί το 2007.

Αντί να τοποθετήσει καλάμια ανάρτησης σε κάθε τροχό με σύστημα διεύθυνσης τύπου «ψαλίδι», για το OR2T επιλέχθηκε ένα τεράστιο κάθετο μπράτσο σε κάθε μπροστινό τροχό. Κάθε μπράτσο διαθέτει δικό του ανεξάρτητο αμορτισέρ και μοχλικό.

Ως εξέλιξη της αρχιτεκτονικής του Tesseract, το κεντρικά τοποθετημένο αμορτισέρ του πρωτοτύπου του 2007 έχει αντικατασταθεί από 2 αμορτισέρ, ένα για κάθε τροχό.

Το OR2T χαρακτηρίζεται ως «Πρωτότυπο Έρευνας και Εξέλιξης». Το βίντεο που «διέρρευσε» η Yamaha δίνει μόνο μερικά δευτερόλεπτα από τις δοκιμές αυτού του πλαγιαζόμενου τετράτροχου.

Η πίσω ανάρτηση δεν διακρίνεται καθόλου και δεν δίνεται κάποια λεπτομέρεια για τη λειτουργία της. Διατηρείται η «αρχιτεκτονική» του Tesseract με ένα κεντρικό αμορτισέρ; Αμφίβολο, γιατί στην αρχή του βίντεο καθένας από τους 2 πίσω τροχούς φαίνεται να διαθέτει ανεξάρτητη ανάρτηση αλλά και κίνηση!

Το συμπέρασμα όμως που εξάγεται με βεβαιότητα είναι ότι Yamaha εξελίσσει παράλληλα τρείς διαφορετικές τεχνολογικές προσεγγίσεις στα πλαγιαζόμενα πολύτροχα. Η πρώτη είναι ήδη στο δρόμο, η δεύτερη είναι έτοιμη να μπει στην παραγωγή ενώ και για την τρίτη, προφανώς έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση...

Δείτε το βίντεο