Ο κατακόκκινος φύλακας του διαστήματος

Όταν μια μοτοσυκλέτα αποκαλείται WJ300GS Shadow Land Warrior Majestic Space Ranger (ναι, όλο αυτό!) τότε κάπου το ψυχανεμίζεσαι πως πρέπει να προέρχεται από την Κίνα.

Μετά τη βλέπεις για πρώτη φορά. Ξέρω, σας θυμίζει έντονα το Ducati 1098. Αστειότητες, ουδεμία σχέση. Εδώ μιλάμε για το ολοκαίνουργιο μοντέλο της κινεζικής Wonjan Motorcycle Mfg Co., LTD και δη για ένα «Export Model». Ναι, έχουν τόσο θράσος που δηλώνουν απερίφραστα πως εξάγουν –μεταξύ άλλων– και σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Αυστραλία.

Το WJ300GS κινείται από έναν υγρόψυκτο μονοκύλινδρο ψεκαστό κινητήρα 300 κ.εκ. που αποδίδει 19,5 ίππους στις 8.500 σ.α.λ. για ένα σύνολο που ζυγίζει 153 κιλά και έχει τελική ταχύτητα 115 χ.α.ώ. Πού την είδατε την ομοιότητα με την παρελθούσα Superbike της Ducati πολύ θα ήθελα να ήξερα. Διατίθεται στο πρωτοποριακά αναπάντεχο κατακόκκινο χρώμα, ενώ φυσικά υπάρχει και η έκδοση tricol… συγνώμη, bicolore ήθελα να πω. Να άλλη μια ξεκάθαρη διαφοροποίηση από το όποιο 1098. Δεν έχει καθόλου πράσινο στο ασπροκόκκινο...

Κι επειδή η κακοήθεια μπορεί να γίνει ενοχλητικά επίμονη, να σας εξηγήσουμε μια μικρή λεπτομέρεια από την ιστορία αυτής της νέας μοτοσυκλέτας για να αντιληφθείτε πως δε θα μπορούσε να έχει την παραμικρή σχέση με οποιαδήποτε αντιγραφή. Το WJ300GS Shadow Land Warrior Majestic Space Ranger έρχεται να συμπληρώσει την οικογένεια των Space Rangers δίπλα στο έτερο δημοφιλές και ανυπέρβλητα πρωτότυπο μοντέλο WJ300 Wind Speed Pioneer Fast Space Ranger. Πρόκειται για ένα γυμνό μοντέλο με εξίσου μικρό όνομα που πασιφανώς αποδεικνύει πως σχεδιαστικά η Κίνα έχει αρχίσει να δημιουργεί το δικό της λαμπρό μονοπάτι (προσοχή, όχι «φωτεινό μονοπάτι», μην το μπερδέψουμε με κάποιους μαοϊστές αντάρτες  από το Περού).

Δείτε μερικά άλλα υποδείγματα πρωτότυπου σχεδιασμού. Να για παράδειγμα τοWJ150R Axe Champion Fearless, όπου η φωτογραφία του αναβάτη με το μπουφάν Repsol θα παρασύρει πολλούς σε παντελώς αβάσιμους συνειρμούς με μεγάλη ιαπωνική εταιρεία. Στο ίδιο λάθος μπορεί να υποπέσουν βλέποντας το αντίστοιχο γυμνό WJ150-18 Smart.

Έχει και βίντεο για όλα τα μοντέλα της. Φυσικά όχι στο YouTube, αλλά στοκινέζικο YouKu. Είπαμε, πρωτοτυπία πάνω απΆ όλα.

Οι όποιες αστειότητες ωστόσο σταματούν όταν ψαχουλέψουμε λίγο βαθύτερα στο ποιόν της Wonjan. Στην εταιρική της ταυτότητα με περίσσεια περηφάνεια μας αποκαλύπτει πως βασικός επενδυτής της είναι η... Suzuki, ήδη από το 1993! Και είναι μάλλον προφανές πως αυτή η συνεργασία συνεχίζει ακόμη, καθώς το νέο classic μοντέλο της Wonjan δεν έχει απολύτως κανένα ενδοιασμό να ονομαστεί GN250. Εδώ η όποια ομοιότητα με ένα GN250 της Suzuki μάλλον δεν αποδίδεται σε κακοήθεια. 

Ακόμη κι αν οι Κινέζοι δεν κατάφεραν να κρατηθούν και προσέθεσαν μερικά απαραίτητα κοσμητικά στο όνομα του μοντέλου, που πλέον αποκαλείται GN250-C Legend Classic Free. Το ερώτημα βέβαια μάλλον είναι: η Suzuki τι σκεφτόταν;

πηγή: mototriti.gr