Ισορροπώντας σε τεντωμένο σκοινί στα 2.700 μέτρα

Ο Βέλγος ποδηλάτης Kenny Belaey δεν είναι όποιος κι όποιος. Ο άνθρωπος κατέχει 9 παγκόσμιους τίτλους trial ποδηλάτου, 6 παγκόσμια κύπελλα, 4 ευρωπαϊκούς τίτλους και αναρίθμητα πρωταθλήματα Βελγίου. Παρόλα αυτά, για να καταφέρει τον άθλο που θα περιγράψουμε στη συνέχεια χρειάστηκε έναν χρόνο προετοιμασίας, δοκιμών και αποτυχιών, 80 προσπάθειες και πολλή μάχη για να ξεπεράσει τον εαυτό του και τις φοβίες του.

Ο στόχος ήταν να διασχίσει σε τεντωμένο σκοινί μια απόσταση 20 μέτρων ανάμεσα σε δύο κορυφές των Γαλλικών ¶λπεων, 120 μέτρα από το έδαφος (σα να λέμε στο 40ό όροφο) και όλα αυτά σε υψόμετρο 2.700 μέτρων στη La Roche Fendue, στην περιοχή La Plagne της Γαλλίας.

Ακούμε τον ίδιο να περιγράφει την προσπάθεια.

"Τη στιγμή που ο τροχός μου ακούμπησε για πρώτη φορά το σκοινί, το μόνο που μπορούσα να σκεφτώ ήταν 'είναι αδύνατο, δε γίνεται'. Κάθε δευτερόλεπτο πάνω στο σκοινί ήταν ένας εφιάλτης. Κάθε εκατοστό έχει διαφορετική αίσθηση γιατί το σκοινί κινείται διαρκώς, αλλάζουν οι συνθήκες και τα σημεία προσανατολισμού μου εξαφανίζονταν συνέχεια.
"Υπήρχαν πολλοί παράγοντες που επηρέαζαν την κατάσταση: ο αέρας, το μικρό χρονικό παράθυρο, οι αλλαγές του φωτός, η αραιή ατμόσφαιρα. Ειδικά την τελευταία παράμετρο την είχα υποτιμήσει. Στα 2.700 μέτρα ο αέρας είναι τόσο αραιός, τόσο φτωχός σε οξυγόνο που κάθε προσπάθεια είναι πολύ πιο εξουθενωτική από όσο στο έδαφος.
"Κάθε φορά που έπεφτα έπρεπε να σκαρφαλώσω στο σκοινί, να φτιάξω πάλι τον εξοπλισμό μου και να πιεστώ ψυχολογικά για την επόμενη προσπάθεια. Δε μπορώ να σας περιγράψω πόσο περήφανος είμαι που επιτέλους το κατάφερα. Ήταν η πιο δύσκολη δοκιμασία που έχω προσπαθήσει στη ζωή μου."

Μπορεί ως τώρα να είναι ό,τι πιο δύσκολο έχει κάνει, αλλά ο 32χρονος ποδηλάτης δε σκοπεύει να σταματήσει. Ο υπέρτατος στόχος του είναι, λέει, να γίνει ο πρώτος άνθρωπος που θα ποδηλατήσει στο φεγγάρι.

Να του ευχηθούμε καλή τύχη; Μάλλον το πιο δύσκολο θα είναι να φτάσει ως εκεί - μετά όλα θα είναι πιο εύκολα.

Πηγή: mototriti.gr